Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.03.2021

Заступником керівника обласної прокуратури проведено особистий прийом засуджених в Ладижинській виправній колонії № 39 (ФОТО)

Заступником керівника Вінницької обласної прокуратури Антоном Ковальським та начальником відділу обласної прокуратури Іваном Колбом здійснено виїзд до державної установи «Ладижинська виправна колонія (№ 39)» для проведення особистого прийому засуджених.

За результатами вказаного прийому засудженим надано роз’яснення з приводу їх звернень, а також організовано перевірку дотримання їх прав під час утримання в установі.

Установлено, що адміністрацією виправної колонії не забезпечено дотримання прав засуджених на оплачувану працю згідно із законодавством про працю. Також не додержуються державні гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати засудженим, які виявили бажання працювати.

Ігноруючи вимоги Кримінально-виконавчого кодексу України, згідно якої засуджені до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, зобов’язані працювати в місцях і на роботах, що визначаються адміністрацією колонії, до погашення такої заборгованості, не працевлаштовано 43 із 59 засуджених вказаної категорії.

Як наслідок стан відшкодування засудженими заборгованості за виконавчими документами в установі є критичний, яка загалом становить майже 7 мільйонів гривень, у тому числі 420 тисяч гривень аліментів. Основною причиною не працевлаштування цих засуджених є відсутність можливості колонії у забезпеченні їх оплачуваною працею.

Виявлено факт безпідставного залучення засуджених до праці без укладення з ними трудових договорів чи договорів цивільно-правового характеру. Виконання засудженими таких робіт колонією приховувались та взагалі не оплачувались.

Реагуючи на грубе порушення законодавства про працю та права засуджених за втручання обласної прокуратури Гайсинською окружною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 172 КК України.

Мають місце випадки необґрунтованої відмови у застосуванні до засуджених заходів заохочень. Посадовими особами виправної установи належним чином не вивчається поведінка засуджених та, як наслідок, не проводиться об’єктивне оцінювання їх поведінки. Не вжито достатніх заходів до оформлення паспортів засудженим.

Набули системного характеру порушення щодо стану організації режиму та охорони, умов тримання і контролю за поведінкою засуджених, внаслідок чого вони мають можливість користуватися забороненими предметами та речами, вчиняють значну кількість правопорушень. Висновки службових розслідувань за фактами вилучення заборонених предметів носять формальний характер без встановлення шляхів їх надходження. Зазначене призводить до того, що засуджені й надалі демонструють неправомірну поведінку та користуються мобільними телефонами.
 
Внаслідок відсутності постійного нагляду за засудженими, останні мають можливість виготовляти колючо-ріжучі предмети, що в свою чергу створює небезпеку для інших в’язнів та персоналу установи.

Не забезпечено належні матеріально-побутові умови. Більшість відділень соціально-психологічної служби, де проживають засуджені, перебувають в антисанітарних умовах та потребують ремонту. Також виявлено випадки порушень норм жилої площі в камерах, в яких утримуються засуджені до довічного позбавлення волі.

Допущено порушення прав засуджених на охорону здоров'я щодо не проведення обов’язкових медичних оглядів, зокрема при їх утриманні в дисциплінарному ізоляторі чи приміщенні камерного типу.

Вказані порушення стали можливими, перш за все, через неналежне виконання своїх службових обов’язків працівниками виправної колонії, а також внаслідок відсутності здійснення Центрально-Західним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції належного відомчого контролю за діяльністю установи.

З огляду на викладене, Вінницькою обласною прокуратурою керівникам виправної колонії, Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції та філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області внесено вказівки про невідкладне усунення виявлених порушень та притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.  

                

      
Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1998