Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2021

В обласній прокуратурі на контролі перебуває стан виконання уповноваженими органами з питань пробації кримінальних покарань та адміністративних стягнень

Вінницькою обласною прокуратурою за результатами перевірки щодо дотримання вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, Закону України «Про пробацію» та іншого законодавства в діяльності територіальних підрозділів філії державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а також вимог законодавства при виконанні адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт виявлено численні порушення.

Зокрема, мають місце порушення під час здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із засудженими, при виконанні покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також щодо не забезпечення належного контролю за виконанням покарання у виді виправних робіт.

Всупереч вимог ст. 20 Закону України «Про пробацію» уповноваженими органами з питань пробації не вживаються достатні заходи до залучення волонтерів, основним завданням яких є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведенні з ними соціально-виховної роботи.

Виявлено випадки безпідставного скерування територіальними підрозділами пробації подань про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засуджених для відбування призначеного покарання. Зокрема, суди за принципової позиції прокурорів відмовляють в задоволенні необґрунтованих клопотань працівників пробації з цих питань, чим упереджається передчасне направлення осіб в місця позбавлення волі.

Наявні порушення вимог кримінального, кримінального процесуального та кримінально-виконавчого законодавства при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а також вимог законодавства при виконанні адміністративних стягнень стали можливими перш за все через неналежне виконання посадових обов’язків працівниками та керівництвом територіальних підрозділів пробації та є наслідком незабезпечення належного дієвого та систематичного відомчого контролю працівниками філії.


У зв’язку з цим обласною прокуратурою внесено три вказівки  начальнику філії державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області про невідкладне їх усунення та недопущення в подальшій роботі.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1585