Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.02.2021

Майнові інтереси держави й територіальних громад – серед пріоритетів роботи прокуратури Вінниччини

Захист інтересів держави у сфері державної та комунальної власності є одним із пріоритетних напрямків діяльності Вінницької обласної прокуратури, який реалізується через конституційну функцію представництва.

З метою захисту майнових інтересів територіальних громад і держави у 2020 році органами прокуратури Вінниччини у цій сфері пред’явлено 12 позовів на загальну суму 396,5 млн гривень. У результаті судами задоволено 10 позовів на суму понад 390 млн гривень.

Непоодинокими є випадки бездіяльності органів місцевого самоврядування щодо прийняття на баланс територіальних громад об’єктів нерухомості комунальної форми власності.

До прикладу, Могилів-Подільською місцевою прокуратурою подано заяву до Мурованокуриловецького районного суду про передачу у комунальну власність безхазяйного нерухомого майна – гідротехнічної споруди. Рішенням суду заяву прокуратури задоволено, нерухоме майно вартістю 2,7 млн гривень передано у комунальну власність сільській раді.

Також прокурорами вживаються заходи щодо повернення в судовому порядку орендованого комунального майна, у зв’язку із триваючою заборгованістю перед бюджетом за його використання.

До прикладу, Вінницькою місцевою прокуратурою подано позовну заяву до Господарського суду Вінницької області про стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна, розірвання договору оренди та повернення нежитлових приміщень загальною площею 328,3 кв. м, вартістю 2,89 млн гривень. На сьогодні триває розгляд справи в суді.

Принципову позицію органи обласної прокуратури займають задля реального виконання судових рішень цієї категорії. Наразі реально виконано рішень на суму 77 млн гривень.

Крім цього, постійно приділяється значна увага виявленню судових рішень, які постановлені з недотриманням вимог чинного законодавства та порушують інтереси держави.

Характерними порушеннями є визнання в судовому порядку за фізичними особами прав власності на об’єкти нерухомого майна за набувальною давністю при відсутності належних і допустимих доказів користування указаним майном.

Слід зауважити, що вказані об’єкти нерухомості за відсутності титульного власника та правонаступників повинні передаватись на баланс органів місцевого самоврядування.

Торік внесено 4 апеляційні скарги на рішення судів, якими неправомірно визнавалось право власності на об’єкти нерухомості загальною оціночною вартістю понад 4 млн гривень, 2 з них вже розглянуті і задоволені.

Робота органів прокуратури Вінниччини щодо захисту державної та комунальної власності триває.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1574