Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.10.2020

Результати роботи органів прокуратури Вінницької області щодо розгляду запитів на інформацію

Свобода інформації для сучасного українського суспільства - одна з основних потреб, адже саме у таких умовах право на отримання інформації стає дуже важливим в системі прав і свобод громадянина. Особливо важливу роль має доступ громадян до інформації про діяльність правоохоронних та інших державних органів.

Відкритість прокуратури, оприлюднення інформації про те, як саме вона діє, є завжди актуальним питанням, лакмусовим папірцем, що дозволяє зробити висновок про прозорість та законність її діяльності.

Вінницькою обласною прокуратурою  узагальнено стан розгляду запитів на інформацію упродовж 9 місяців 2020 року, як це передбачено  ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Упродовж поточного року до органів прокуратури області надійшло 76 інформаційних запитів,  що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 21 або на 27%.

Зміст запитуваної інформації свідчить про підвищення правової обізнаності й активізацію використання запитувачами можливостей, який надав Закон. Збільшення кількості запитів на отримання публічної інформації вказує на постійний інтерес суспільства до діяльності органів прокуратури.

Зокрема, активно запитувалася інформація з кадрових питань - 27,  досудового розслідування - 21, підтримання державного обвинувачення в суді - 4, організаційно-розпорядчої діяльності - 2 та 18  з інших питань.

Із тих, що надійшли, вирішено 72 інформаційних запити, з них 43 – спеціальним структурним підрозділом  обласної прокуратури  та 29 - місцевими  прокуратурами.

У поточному році 4 запити надіслані для розгляду іншим розпорядникам.

Прокуратурами місцевого рівня розглянуто 29 запитів: Вінницькою – 15, Могилів-Подільською  Бершадською по 3, Калинівською – 4, Жмеринською та Немирівською  по 2.

За результатами розгляду 42 інформаційних запитів або 58 % надано інформацію запитувачам: 28 - спеціальним структурним підрозділом  обласної прокуратури, 14 – місцевими прокуратурами.

Роз’яснено вимоги законодавства за результатами розгляду 30 запитів.

Випадків відмови у задоволенні запитів упродовж звітного періоду не було, що свідчить про максимальну прозорість діяльності органів прокуратури.

Від громадян надійшло 55 запитів на інформацію, від громадських організацій - 13, від інших юридичних осіб - 3.

Запитувачами інформації широко використовуються можливості подачі запитів  засобами електронного зв’язку. Так, упродовж 2020 року, електронною поштою надійшло 39 запитів, поштовим зв’язком - 33, на особистому прийомі подано - 4.

Нагадуємо, що в умовах карантинних обмежень звернутися до обласної прокуратури запитувачі можуть через скриньку (хол адміністративної будівлі) або поштовим відправленням  на адресу: вул. Монастирська, 33, місто Вінниця, на електронну пошту: [email protected] або  зателефонувавши за номером телефону (0432)- 67-22-06.

Засоби телефонного та електронного зв’язку, поштові адреси місцевих прокуратур, на які  запитувачі можуть надсилати запити на інформацію, оприлюднені на офіційному сайті обласної прокуратури та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень і запитів обласної прокуратури

кількість переглядів: 1698