Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.07.2020

Результати діяльності органів прокуратури Вінниччини за перше півріччя 2020 року

Завдяки спільним зусиллям всіх правоохоронних органів регіону, злагодженій роботі обласної державної адміністрації, Ради, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є певні позитивні результати.

За 6 місяців поточного року на 16,5% зменшився рівень загальної злочинності (6265 проти 7505), зменшилась кількість особливо тяжких (219 проти 351), тяжких (1936 проти 2375) середньої тяжкості (2330 проти 2554) кримінальних правопорушень.

           

           

Знизилась кількість злочинів проти життя та здоров’я, виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, проти власності (у тому числі вчинених грабежів, розбоїв, вимагань), проти громадської безпеки.

Втричі зменшилась кількість тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть потерпілого, на чверть очевидних умисних вбивств.    
Майже вдвічі збільшилась кількість виявлених злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів з метою їх збуту.

Вищим загальнодержавного є відсоток розкриття кримінальних правопорушень (48,3%). 
                                    
Попри велику завантаженість, в цілому забезпечено належне здійснення прокурорами процесуального керівництва.

Загалом, з початку року, правоохоронними органами області закінчено майже 13 тисяч 500 кримінальних проваджень (13460), залишок незакінчених проваджень складає  більше 29 тисяч (29257).

В середньому у провадженні одного процесуального керівника на сьогодні перебувають 176 кримінальних проваджень. Найбільше навантаження на процесуальних керівників Вінницької місцевої прокуратури (близько 363 провадження). 

          

                             
Активізовано діяльність по виявленню фактів хабарництва та корупції. За 6 місяців поточного року за такими фактами розслідувано та скеровано  до суду 38 кримінальних проваджень.

Серед обвинувачених один із заступників голови районної державної адміністрації, начальник станції Відокремленого підрозділу Регіональної філії «Південно-Західна залізниця», керівник Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю», службові особи органів державної влади, місцевого самоврядування, керівники комунальних, державних установ.

Вінницькою місцевою прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно одного із  заступників голови райдержадміністрації, який незаконно погодив безоплатну передачу у приватну власність земельних ділянок площею понад 3,5 га за рахунок земель рекреаційного призначення (розмір завданих збитків близько 800 тис гривень).

Прокуратурою області спільно із працівниками поліції 05.06.2020 затримано безпосередньо після отримання неправомірної вигоди та повідомлено про підозру одному з керівників Управління Укртрансбезпеки області та його підлеглому. Встановлено, що службовці вимагали та отримували від перевізників неправомірну вигоду від 800 до 1 тис. гривень. У ході проведення обшуку службового автомобіля, виявлено банкноти різних номіналів в гривнях, румунських леях, російських рублях, євро та доларах США на загальну суму близько 70 тис гривень.

            

        
Знешкоджено 8 організованих злочинних груп у складі 30 осіб.

Із викритих: два корупційних злочини в сфері незаконного використання лісових ресурсів, якими заподіяно шкоду державним підприємствам, у сфері  організації грального бізнесу; збуту наркотичних речовин з подальшою легалізацію отриманих від злочину коштів; у сфері земельних відносин; вербування, переміщення, переховування людей з метою їх трудової експлуатації; незаконне виготовлення, придбання та зберігання з метою збуту  алкогольних напоїв; ряд крадіжок майна АТ «Укрзалізниця».

До суду скеровано обвинувальні акти у 6 кримінальних провадженнях.

Зокрема, у травні скеровано до суду обвинувальний акт щодо 8 учасників організованої злочинної групи, які здійснили розтрату грошових коштів державного підприємства «Чечельницьке лісове господарство» на суму майже 1,2 млн гривень.

   

Також до суду скеровано обвинувальний акт щодо учасників організованої злочинної групи, які в м. Вінниці організували діяльність підпільного грального закладу – покерного клубу.

   
Завершено розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт відносно організованої групи, які здійснювали на території обласного центру реалізацію наркотичної речовини - «метадон».

   

Направлено до суду обвинувальний акт щодо членів злочинної групи, які організували підроблення більше ніж 550 договорів оренди земельних ділянок загальною площею біля 1000 га, на підставі яких в подальшому зареєстрували право оренди за трьома підконтрольними фіктивними підприємствами. Надалі, корпоративні права вищевказаних підприємств у 2017 році члени злочинної групи намагались продати за 15 млн грн представникам іноземної компанії (Жмеринський, Тиврівський райони).

На розгляді суду також перебуває обвинувальний акт стосовно 3-х учасників організованої злочинної групи, які упродовж 2019 року, використовуючи скрутний матеріальний стан громадян, із застосуванням насильства, примушували їх безкоштовно працювати

   
                                       
Значна увага приділяється протидії злочинам терористичної спрямованості. За процесуального керівництва прокуратури області слідчими органів безпеки закінчено розслідуванням 22 провадження.

Серед закінчених кримінальних правопорушень: 2 пов’язані із незаконним обігом спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, 3 за фактами контрабанди та 7 за фактами сприяння та фінансування терористичних організації "ЛДНР" в порядку спеціального досудового розслідування.

Завдяки скоординованим діям міжвідомчої робочої задокументовано факти збуту пістолетів «Форт 17» з глушником, пістолету-кулемету моделі «SА 26», ручного протитанкового гранатомету «РПГ», гранат РГД-5 та 377 бойових припасів різного калібру.

   

Прокуратурою області спільно з слідчим управлінням ДФС в області за 6 місяців поточного року вилучено понад 30 тонн фальсифікованих алкогольних напоїв та понад 25 тонн спирту.

На початку червня повідомлено про підозру учасникам організованої групи, яка займалася виготовленням алкогольних напоїв.

Під час досудового розслідування кримінального провадження безпосередньо з місця незаконного виробництва вилучено  23 240 літрів етилового спирту, незаконно виготовлені алкогольні напої у виді водоспиртової суміші, загальним об'ємом 3 080 літри, незаконно виготовленні алкогольні напої в упаковках типу “bag-in-box”, загальним об'ємом 5 187 літрів та обладнання для швидкого виготовлення великої кількості підакцизних товарів.

   

Робота на вказаному напрямку триває. Вже упродовж липня до ЄРДР внесені відомості про 2 кримінальні правопорушення за фактами несплати земельного податку на загальну суму понад 6 млн гривень.

Виконуючи основну функцію прокуратури, відповідно до ст. 131-1 Конституції України та ст. 2 Закону України "Про прокуратуру", органами прокуратури області забезпечено підтримання обвинувачення в місцевих судах більше ніж у 1700 кримінальних провадженнях.

При цьому, прокурорами на виконання завдань кримінального провадження, визначених у ст. 2 КПК України, з метою, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини і щоб до кожного була застосована належна правова процедура подано апеляційні скарги на судові рішення стосовно 218 осіб, що є одним з найбільших показників по Україні (після Донецької, Дніпропетровської та Харківської областей), а також подано найбільшу, після м. Києва, кількість касаційних скарг на незаконні та необґрунтовані рішення апеляційного суду  щодо 40 осіб.

Послідовна та принципова позиція прокурорів місцевого та регіонального рівнів щодо безумовного оскарження всіх без винятку незаконних рішень судів дала можливість забезпечити якісне та вчасне реагування в апеляційному порядку на 91,5 % необґрунтованих вироків судів (по державі такій відсоток 85,1%) - за апеляційними скаргами прокурорів скасовано та змінено вироки стосовно 130 осіб, тоді як за такими ж скаргами інших учасників судового процесу переглянуто вироки тільки стосовно 12 осіб.

   

Удосконалюється робота щодо додержання законів у місцях несвободи. За втручання прокурорів поновлено права понад 70 в’язнів на матеріально-побутове, санітарно-епідеміологічне та медичне забезпечення, двоє засуджених звільнено з дисциплінарних ізоляторів, поміщених туди незаконно, ще одну особу з установи виконання покарань (у зв'язку з незаконним утриманням).

Всього з початку року прокурорами у цій сфері внесено 172 документи реагування, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 92 посадових особи. Скасовано або приведено у відповідність до закону 15 актів.

Захищаючи права підлітків, які перебувають в умовах несвободи, та щодо яких виконуються вироки, прокурорами внесено 14 вказівок, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 6 службових осіб, які допустили порушення прав ув’язнених та засуджених.

У лютому цього року 6-ти співробітникам колонії (ДУ «Вінницька УВП (№1) оголошено підозру за спричинення ув'язненому численних  тілесних ушкоджень, в результаті чого наступила смерть потерпілого. Усіх підозрюваних відсторонено від посад та обрано запобіжні заходи у вигляді цілодобових та нічних домашніх арештів. Слідство перебуває на завершальному етапі. 

Активізовано роботу щодо недопущення надходження до відповідних установ заборонених предметів.

На вимогу прокуратури приведено у відповідність до санітарно-побутових умов багатомісне камерне приміщення в Державній установі «Вінницька УВП № 1» для осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.

            

                                                  


За втручання прокуратури області 04.05.2020 затримано за місцем проживання та доставлено до місця відбування призначеного покарання особу, яку вироком Вінницького районного суду від 19.11.2019 визнано винним у скоєнні злочину, пов’язаного із незаконним поводженням із наркотичними засобами та призначено покарання у виді двох років позбавлення волі.

Викрито 3-х працівників пенітенціарних установ області, які займались збутом наркотичних засобів та психотропних речовин на територіях установ  виконання покарань ув’язненим особам. Стосовно 2-х підозрюваних обвинувальні акти уже направлені до суду, у одному провадженні завершується досудове розслідування.

   
      
Доводиться констатувати про недостатню увагу щодо захисту прав дітей з боку правоохоронних та інших уповноважених державою органів. Наразі маємо ріст злочинності серед неповнолітніх (з 121 до 224 злочинів або на 85%).

Саме тому у липні ми ініціюємо проведення "круглого столу", де серед іншого обговоримо необхідність посилення превентивної діяльності, покращення комунікації між усіма відомствами.

Загалом за процесуального керівництва ювенальних прокурорів закінчено досудове розслідування у 116 кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчиненні неповнолітніми чи за їх участі, у 238-и провадженнях про злочини, вчинені щодо дітей.

   

До суду направлено 100 обвинувальних актів, 12 клопотань про застосування до неповнолітніх заходів виховного характеру та 2 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки.

   

В окремих провадженнях дії неповнолітніх не тільки принижують людську гідність, але й не відповідають загальноприйнятим нормам моралі. Так, в навчальному закладі  м. Вінниці двоє молодих людей, один з яких є студентом катували студента цього ж закладу. У гуртожитку іншого закладу освіти м. Козятина троє дівчат, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, катували свою однокурсницю.  

  

У 14 кримінальних провадженнях про особливо тяжкі та тяжкі кримінальні правопорушення, потерпілими у яких є діти, прокурорами забезпечено реальний захист дітей-жертв злочинів та кримінальні провадження скеровані до суду в найкоротші строки.

   


Нещодавно (17.07.2020) повідомлено про підозру подружній парі за ч. 5 ст. 301 КК України, яка за місцем свого проживання виготовляла та збувала  зображення та інші предмети порнографічного характеру, що містять дитячу порнографію.

Наразі Вінниччина бере участь у двох проектах щодо неповнолітніх.

Перший – програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які є вперше підозрюваними у вчиненні кримінальних проступків та нетяжких злочинів, який спільним наказом Генерального прокурора та Міністра юстиції запроваджено на всій території України. Інший проект - «Барнахус», в перекладі «Дім дітей», є пілотним і запроваджується лише на території Вінницької області.

   

З метою реалізації гарантованих державою прав дітей, насамперед соціально вразливих категорій, прокурорами у цьому році пред'явлено 12 позовних заяв про зобов'язання новостворених об’єднаних територіальних громад утворити службу у справах дітей. Три позови вже судом розглянуто та задоволено.

   
                                 
Активізовано захист інтересів держави та територіальних громад  в суді.

Станом на 01.07.2020 у провадженні судів перебувало 125 справ на суму 1,2 млрд грн, з яких упродовж поточного року судами відкрито провадження у справах на суму 723 млн гривень.

Упродовж першого півріччя поточного року задоволено  67 позовів на суму 17,5 млн грн, забезпечено участь у 133 справах та під час здійснення представницької діяльності розпочато 47 кримінальних проваджень.

   

            
Добровільно відшкодовано або попереджено вибуття із державної (комунальної) власності за закритими справами коштів чи майна на суму 5  млн грн та за рішеннями, прийнятими на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, сума коштів становить 6,1 млн гривень.

   

            
За сприяння органів прокуратури Вінниччини реально виконано рішень судів на суму 90,1 млн грн, повернено 119 га земель та задоволено 94 скарги, поданих у порядку відомчого контролю, на рішення, дії чи бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби. 

Внесено 15 апеляційних та касаційних скарг, з урахуванням минулорічних задоволено – 19. 

Значну роботу проведено у бюджетній сфері, у сфері захисту державної, комунальної власності, охорони навколишнього природного середовища, земельній сфері. 

     

 

    

 

На даний час судами відкрито провадження за 4 позовами щодо визнання недійсними договорів про спільний обробіток землі та повернення в розпорядження держави земельних ділянок загальною площею 257 га та вартістю 30 млн гривень, а також за 20 позовами  про визнання незаконними та скасування наказів, витребування земельних ділянок загальною площею 40 га та вартістю  5 млн гривень.

Відкрито провадження за позовом про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки водного фонду площею 20 га та вартістю 5 млн грн, а також за  позовом про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки водного фонду  площею 72 га і вартістю 29 млн гривень та її повернення Вінницькій обласній державній адміністрації. 

До суду направлено позовні заяви про припинення права та повернення Вінницькій обласній державній адміністрації земельних ділянок водного фонду площею 800 га та вартістю 297 млн гривень та про визнання незаконними рішення, додаткової угоди до договору оренди та повернення земельної ділянки історико-культурного призначення загальною площею  30 га та вартістю 3,7 млн гривень.

На початку цього року Вінницькій обласній державній адміністрації вже повернуто три земельні ділянки промисловості площею 13 га та вартістю 72 млн гривень. 

   

Прокурорами взято участь у 113-и судових розглядах протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, за результатами розгляду яких до відповідальності у виді штрафу притягнуто 68 осіб. 

      

Серед притягнутих: посадові особи органів місцевого самоврядування,  державної влади, працівники поліції, кримінально-виконавчої служби, посадові особи юридичних осіб публічного права.

Внесено 62  подання на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, за результатами розгляду частини з яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 37 осіб, у тому числі у бюджетній сфері внесено 20 подань, з яких наразі розглянуто 10 з притягненням 7 осіб до дисциплінарної відповідальності.

  
                                                                
По області спостерігається тенденція до збільшення кількості надходження звернень.

  

У результаті законодавчих змін щодо форм реалізації повноважень органів прокуратури майже кожне четверте з отриманих, направлено за належністю до інших відомств (1178).

За результатами розгляду 199 звернень прийнято рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку досудового розслідування, в тому числі – 5, які надійшли від народних депутатів України.

  

На особистому прийомі прийнято 1100 громадян, з них 156 керівниками прокуратур усіх рівнів.

    


Розглянуто 51 запит на публічну інформацію. За наслідками розгляду інформаційних запитів на 34 надано запитувану інформацію, на 15 надано роз’яснення, 1 – направлено іншому розпоряднику інформації. Випадків відмови в наданні інформації не було.

   

Органи прокуратури області у своїй діяльності є відкритими, тому інформація про резонансні провадження, актуальні позови одразу виставляється на офіційний сайт обласної прокуратури.

Реалізуючи принцип гласності органами прокуратури області лише з початку року на адресу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування скеровано 180 інформації про проведену роботу, здійснено 1129 виступів у засобах масової інформації.

Відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» забезпечено систематичне інформування громадськості про діяльність органів прокуратури області, як на відкритих пленарних засіданнях обласної Ради, так і на засіданнях районних рад за місцем дислокації місцевих прокуратур.

Попри проведену роботу та певні здобутки маємо ряд питань, що потребують посиленої уваги, як з боку правоохоронних органів, так і з боку органів державної влади та місцевого самоврядування. Насамперед, це ефективна протидія корупційним проявам, злочинам у бюджетній, земельній сферах, посилення контролю на державному та митному кордонах.

Органи прокуратури області, в межах своєї компетенції, й надалі наполегливо працюватимуть над виконанням покладених законом функцій та спільними зусиллями, на належному рівні, забезпечиватимуть в регіоні додержання верховенства права, захищатимуть права кожного громадянина.

кількість переглядів: 2033