Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2020

За позовами органів прокуратури Вінницької області у минулому році судами відкрито провадження у справах на суму 660 млн гривень

Сьогодні, 6 лютого, у прокуратурі Вінницької області, відбувся пресбрифінг заступника прокурора області Олексія Кравчука та начальника управління прокуратури області Віталія Ольхового щодо результатів роботи органів прокуратури Вінниччини з питань представницької діяльності у 2019 році. 

Заступник прокурора області Олексій Кравчук зазначив, що  упродовж 2019 року відомству вдалось досягнути позитивних результатів під час реалізації конституційної функції з представництва інтересів держави в суді.

Зокрема, за позовами органів прокуратури області судами відкрито провадження у справах на суму 660 млн гривень.

На даний час у провадженні судів перебуває 70 справ на 440 млн гривень та задоволено 177 позовів на 680 млн гривень, з урахуванням минулорічних позовних заяв.

Зокрема, Господарським судом м. Києва наприкінці жовтня 2019 року задоволено позов органів прокуратури в інтересах держави в особі Ситковецької селищної ради Немирівського району Вінницької області до приватного акціонерного товариства про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки промисловості площею 82,5 га та вартістю 80 млн гривень.

Крім цього, у листопаді минулого року Господарським судом Вінницької області задоволено позов в інтересах держави в особі Вінницької обласної державної адміністрації до суб’єкта господарювання про розірвання договорів оренди земель та повернення трьох земельних ділянок промисловості загальною площею 13 га та вартістю 72 млн гривень, які знаходяться в Жмеринському районі.


Також, Господарським судом Вінницької області задоволено позовну заяву прокуратури про повернення Вінницькій обласній Раді в особі Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» земельної ділянки лісогосподарського призначення на території Глуховецької селищної ради Козятинського району площею 211 га та вартістю 295 млн гривень.


Прикладом принципової позиції та активної роботи прокуратури, з метою захисту інтересів держави, є реальне виконання судових рішень.
Сума реального виконання судових рішень складає 812 млн гривень, що становить 77 % від суми рішень, що підлягають виконанню – 1,1 млрд гривень. Також, повернуто 565 га земель.


Прикладами позитивної діяльності органів прокуратури Вінниччини щодо реального виконання судових рішень є повернення державі упродовж 2019 року земельної ділянки промисловості (піщаний кар’єр) на території Ладижинської міської ради площею 48 га та вартістю 90 млн гривень та ще однієї земельної ділянки промисловості на території смт Браїлів Жмеринського району площею 28 га та вартістю 151 млн гривень.




Також, забезпечено реальне виконання рішення Господарського суду Вінницької області, яким зобов’язано одне з приватних акціонерних товариств повернути Вінницькій обласній державній адміністрації в особі Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» земельної ділянки лісогосподарського призначення на території Жорницької сільської ради Іллінецького району площею 239 га та вартістю 300 млн гривень.


Органами прокуратури області під час опрацювання державних закупівель з початку року попереджено незаконні виплати з бюджету у сумі 7 млн гривень, задоволено 108 скарг прокурорів, поданих у порядку відомчого контролю, на рішення, дії чи бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби, та розпочато 40 кримінальних проваджень.


Упродовж 2019 року прокуратурою Вінниччини внесено 56 апеляційних та касаційних скарг на судові рішення, з яких наразі 25 задоволено, у тому числі в ході моніторингу судових рішень, що порушують інтереси держави, внесено 11 апеляційних скарг на рішення судів, з яких 9 розглянуто та задоволено.


Зокрема, постановою Вінницького апеляційного суду задоволено апеляційну скаргу прокуратури області в інтересах держави в особі Ковалівської об’єднаної територіальної громади та скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області у справі за позовом особи до Ковалівської сільської ради Немирівського району про визнання у порядку спадкування за заповітом права постійного користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства площею 34 га та вартістю понад 4 млн гривень.

             
Начальник управління прокуратури Вінницької області Віталій Ольховий проінформував журналістів щодо протидії та запобігання корупції поза межами кримінального провадження.

Протягом минулого року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено та направлено до суду 341 протокол про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, за результатами судового розгляду яких до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 197 осіб.


Із загальної кількості притягнутих до відповідальності осіб, 177 – за порушення вимог фінансового контролю (несвоєчасне подання декларації або неповідомлення чи несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані) та 20 – за неповідомлення про реальний конфлікт інтересів або прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів.


Стосовно категорії осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією, то це – 48 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 36 поліцейських, 26 службових осіб юридичних осіб публічного права, 19 – органів місцевого самоврядування, 11 – державної кримінально-виконавчої служби, 8 – органів цивільного захисту, 5 – райдержадміністрацій, 4 – облдержадміністрації та 40 – інші.


Сума накладених штрафів на винних осіб становить 245 тисяч гривень.


Прокурорами Вінниччини забезпечено участь у розгляді судами першої інстанції понад 409 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, (700 судових засідань) з урахуванням минулорічних та 35 апеляційних скарг (100 судових засідань).


Протягом січня-грудня 2019 року органами прокуратури Вінниччини в порядку статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 80 подань на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам, за результатами розгляду яких 65 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності,  у тому числі особлива увага приділяється внесенню подань щодо усунення порушень антикорупційного законодавства при здійсненні закупівель за бюджетні кошти (внесено – 14 подань та притягнуто до дисциплінарної відповідальності 10 осіб).


Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2154