Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2020

Усі запити на інформацію, що надійшли до прокуратури Вінницької області протягом минулого року, розглянуті

На виконання  вимог ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» прокуратурою Вінницької області узагальнено стан розгляду запитів на інформацію упродовж 2019 року.

Установлено, що до органів прокуратури регіону, уподовж 12 місяців 2019 року, надійшло 88 інформаційних запитів (з яких - 10 дублікати), у т. ч. до апарату  прокуратури області – 63.

Загальний огляд розглянутих запитів  свідчить  про підвищення правової обізнаності й активізацію використання громадянами можливостей, який надав Закон. Збільшення кількості запитів на отримання публічної інформації вказує на постійний інтерес суспільства до діяльності органів прокуратури України. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість запитів зросла з 83 до 88 або на 5,6 %, по апарату з 57 до 63 або на 9,5 %.

Із тих, що надійшли, вирішено 87 інформаційних запитів (у т. ч. 10 дублікатів), з них 62 (у т. ч. 5 дублікатів) - апаратом та 25 - місцевими  прокуратурами (у т. ч. 5 дублікатів); 18 - надіслано належним розпорядникам; станом на 31.12.2019 у залишку перебував 1 запит, який надійшов 28.12.2019 і строк розгляду якого не порушено.

Прокуратурами місцевого рівня розглянуто 14 запитів. Бершадською - 9, Вінницькою - 3, Калинівською та Могилів-Подільською по 1. Немирівською та Жмеринською місцевими прокуратурами запити на інформацію упродовж минулого року не розглядалися.

За результатами розгляду 28 інформаційних запитів надано інформацію запитувачам; роз’яснено вимоги законодавства за результатами розгляду 29 запитів.

Лише у 2 випадках або 2, 3 % у наданні інформації відмовлено, у зв’язку із віднесенням її до категорії з обмеженим доступом та з інших підстав, передбачених законом, що свідчить про максимальну прозорість діяльності органів прокуратури.

Активно запитувалася інформація з питань досудового розслідування - 23, з питань організаційно-розпорядчої діяльності - 13, з кадрових питань –-10, з питань представництва інтересів громадян та держави в суді - 2, інших питань - 11.

У розрізі суб’єктів запитів на інформацію до органів прокуратури області надійшло від громадян - 60, від представників засобів масової інформації - 9, від громадських організацій - 8, від інших юридичних осіб - 1.

Щодо способів надходження, то, упродовж 2019 року, електронною поштою надійшов 41 запит, поштовим зв’язком - 21, на особистому прийомі подано - 16.

Проблемними залишаються питання розгляду запитів, які по суті не відносяться до сфери дії Закону, проте потребують розгляду відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Продовжують надходити запити щодо результату розгляду скарг, надання інформації по кримінальним провадженням тощо. Такі «звернення-запити»  розглядаються відповідно до Закону України «Про звернення громадян» з одночасним роз’ясненням положень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

З метою упорядкування умов отримання  запитів на інформацію та надання відповідей на них засобами електронного зв’язку,  прокуратурою області, відповідним розпорядчими документом, закріплено адреси  електронної пошти, на які  запитувачі можуть надсилати запити на інформацію, які оприлюднені на офіційному сайті прокуратури області  та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Органи прокуратури області і надалі забезпечуватимуть доступ до публічної інформації у визначених законодавством межах.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень і запитів прокуратури області

кількість переглядів: 1715