Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.11.2019

Земельна сфера – пріоритет органів прокуратури Вінниччини

Вінниччина входить у п’ятірку найбільших агропромислових регіонів, а тому питанню забезпечення захисту інтересів держави у сфері земельних відносин у прокуратурі Вінницької області приділяється особлива увага, і для викриття та протидії зловживанням у ній прокурори активно використовують надані законодавством повноваження.

Серед найбільш поширених порушень, встановлених прокурорами є  використання землі не за цільовим призначенням, несвоєчасне внесення орендної плати, надання земель у власність та оренду з порушенням вимог законодавства тощо.

Порушені інтереси держави прокурорами захищено в судах.

Так, під час судового розгляду позову заступника керівника Калинівської місцевої прокуратури фермерським господарством добровільно відшкодовано 25 тисяч гривень шкоди, завданої внаслідок самовільного  зайняття  земельних ділянок загальною площею 15 га, які знаходяться на території  Погребищенського району.

Також, прокуратурою Вінницької області активно реалізується така форма представництва, як ініціювання перегляду незаконних судових рішень, виявлених під час моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень.

Зазначене надає можливість своєчасно викривати та відстежувати відомості про наявність на розгляді у судах справ чи винесених судових рішень, що порушують інтереси держави та потребують втручання прокурора.

Зокрема, прокуратурою виявлено непоодинокі випадки визнання в судовому порядку права власності на земельні частки (паї) в умовних кадастрових гектарах та їх виділення із земель запасу та резерву (поза межами населених пунктів) на користь фізичних осіб.

Так, постановою Вінницького апеляційного суду задоволено апеляційну скаргу заступника прокурора області та скасовано рішення Хмільницького міськрайонного суду, яким задоволено позовну заяву  фізичної особи до однієї із сільських рад та визнано за позивачем право на земельну частку розміром 2,4 в умовних кадастрових гектарах на території сільської ради.

Водночас судами першої інстанції, усупереч сталій практиці Верховного Суду,  не враховано, що розпорядником земель державної форми власності сільськогосподарського призначення на території Вінницької області є Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, а не сільські ради.

Також прокуратурою області в апеляційному порядку оскаржено рішення господарського суду Вінницької області у справі за позовом керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах однієї із сільських рад Тростянецького району Вінницької області до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення безпідставно збережених коштів у сумі 25 тис гривень.

Наполеглива робота органів прокуратури Вінниччини щодо захисту інтересів держави триває.

Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1639