Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.08.2019

Прокуратура виявила порушення у роботі працівників Управління патрульної поліції Вінниці

Прокуратурою Вінницької області проведено перевірку діяльності працівників Управління патрульної поліції м. Вінниці щодо додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення під час застосування заходів примусового характеру. За результатами цієї перевірки встановлено ряд порушень вимог закону щодо порядку адміністративного затримання та доставлення громадян, складання протоколів про адміністративні правопорушення та інше.

Установлено, що працівники патрульної поліції  порушують вимоги законодавства та безпідставно затримують громадян, без складання протоколів про адміністративні правопорушення. Інколи таке затримання та доставлення громадян є недоцільним, не виправданим у співвідношенні до накладених на правопорушників адміністративних стягнень.

Наприклад, інспектором патрульної поліції,  18.03.2019, затримано та доставлено до  Вишенського відділу поліції за вчинення правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 178 КУпАП (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляд) вінничанина, відносно якого протокол про адміністративне правопорушення не складено, а лише, за постановою, на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 51 грн. Такі випадки носять системний характер.

Мають місце випадки затримання правопорушника за вчинення одного правопорушення, а притягнення до адміністративної відповідальності за інше, що свідчить про незаконність затримання громадян.

Так, за протоколом про адміністративне затримання від 21.05.2019,  поліцейським патрульної поліції затримано вінничанина з метою складання протоколу про адміністративне правопорушення за розпивання слабоалкогольних напоїв, а за постановою працівника поліції цю особу притягнуто до відповідальності за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях.

У порушення вимог ст. 261 КУпАП працівниками управління патрульної поліції допускаються випадки неповідомлення про затримання та фактичне місце перебування затриманої особи, їх рідних та близьких.  Непоодинокими є випадки нероз’яснення затриманим їхніх прав.

Працівниками патрульної поліції порушуються вимоги ст. 264 КУпАП, зокрема, огляд правопорушника здійснюється за участю понятих  різної статті.

Наприклад, інспектор, 27.11.2018,  затримав за вчинення адміністративного правопорушення чоловіка, якого оглянуто в присутності понятих жіночої статті.

Мають місце випадки нескладання протоколу про адміністративне затримання правопорушника при застосуванні заходів забезпечення провадження в справі про адміністративне правопорушення.

Так, згідно акту начальника потягу сполучення Львів-Херсон, від 01.12.2018, на залізничній станції Вінниця була висаджена з потягу та передана працівникам  патрульної поліції жінка, яка перебувала в стані алкогольного сп’яніння. Її було затримано та доставлено до Лівобережного відділення поліції, де складено протокол про адміністративне правопорушення. Однак, протокол про адміністративне затримання відносно  неї не складено, у той час як вільне її пересування було обмежено.

Вивченням судових рішень у справах про адміністративні правопорушення, по яких затримувалися особи, виявлено випадки закриття проваджень у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, що свідчить про незаконність такого адміністративного затримання осіб.

Мають місце випадки несвоєчасного направлення матеріалів про адміністративні правопорушення для розгляду до суду та уникнення правопорушниками встановленої законом відповідальності, оскільки працівниками патрульної поліції не враховується дотримується тримісячний строк накладення адміністративного стягнення судом.

Як приклад, інспектором, 11.11.2018, складено протокол про адміністративне правопорушення відносно особи, який надіслано до Вінницького міського суду лише 25.02.2019.

Перевіркою також виявлено факт незаконного притягнення до адміністративної відповідальності військовослужбовця.

Вказані порушення стали можливі внаслідок невиконання окремими працівниками Управління патрульної поліції у Вінницькій області вимог законодавства про адміністративні правопорушення, а також за недостатнього контролю з боку керівництва патрульної поліції за роботою підлеглих працівників.

За результатами перевірки прокуратурою області на адресу керівництва Управління патрульної поліції м. Вінниці внесено документ прокурорського реагування з вимогою усунення виявлених порушень закону та притягнення винних осіб до відповідальності.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 4991