Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2024

В обласній прокуратурі обговорили практичні аспекти захисту прав потерпілих від домашнього насильства (ФОТО)

У Вінницькій обласній прокуратурі за участі першого заступника керівника відомства Василя Гайворона відбулось засідання міжвідомчої робочої групи. На ньому обговорювалися питання щодо запровадження ефективної взаємодії правоохоронних і державних органів та громадських організацій з метою надання комплексної допомоги потерпілим під час здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством та стан протидії домашньому насильству, підвищення ефективності досудового розслідування та процесуального керівництва ним у кримінальних провадженнях цієї категорії.

До заходу долучилися представники Вінницької обласної військової адміністрації, правоохоронних органів, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Вінницької філії Державної установи «Центр пробації», громадських організацій «Бюро інституційного розвитку», «Джерело надії України», Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Вінницькій області, ювенальні прокурори обласної прокуратури та керівники окружних прокуратур.

Метою зустрічі було формування спільного розуміння забезпечення ефективної протидії домашньому насильству в регіоні й налагодження взаємодії між правоохоронними, державними органами області та громадськими організаціями.

Розпочинаючи роботу міжвідомчої робочої групи її голова Василь Гайворон зауважив, що протидію домашньому насильству визначено одним із пріоритетів у роботі органів прокуратури на 2024 рік.

Він наголосив: «Попри приналежність до різних інституцій має бути розуміння спільної мети та завдань – захист постраждалої від домашнього насильства особи».

«Нагальною є потреба удосконалення алгоритму взаємодії органів правопорядку, охорони здоров’я, органів освіти та соціальних служб щодо виявлення випадків домашнього насильства, дітей, які стали свідками його, захисту прав потерпілих у кримінальних провадженнях, пов’язаних з домашнім насильством, та проведення належної роз’яснювальної роботи. Необхідно розробити та затвердити у кожній територіальній громаді «Програму для кривдників» та забезпечити застосування до них обмежувальних заходів»,- підкреслив Василь Гайворон.

Щодо цих та інших проблемних питань висловилися учасники засідання.

За його результатами учасниками міжвідомчої робочої групи узгоджені спільні заходи.

            
Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 206