Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.05.2023

Купували ливарну продукцію у підконтрольних «ДНР» підприємств – троє громадян підозрюються у фінансуванні тероризму

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури трьом жителям Житомирської області повідомлено про підозру у фінансуванні тероризму, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 258-5 КК України).

За даними слідства, після окупації терористичною організацією «ДНР» та збройними формуваннями рф у 2014 році Донецької області, ними було захоплено українські підприємства ТОВ «Дебальцівський завод металургійного машинобудування» і ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», які спеціалізувалися на виготовленні ливарної продукції. 

Надалі загарбниками ці підприємства були перереєстровані у так званому «департаменте государственной регистрации Министерства доходов и зборов ДНР» як власність окупаційної влади. Відповідно держава Україна припинила з ними будь-які відносини. 

Водночас з метою безперешкодної реалізації виготовленої продукції, у тому числі суб’єктам господарювання, зареєстрованим на території України, та приховування реальних даних про виробника, новими «власниками» було зареєстровано низку «дочірніх» підприємств.

Установлено, що троє осіб – власник, директор та бухгалтер кількох підприємств з Житомирщини, достовірно знаючи про обставини функціонування протиправного механізму з постачання на територію України ливарної продукції, погодилися її купувати з тим, аби надалі перепродавати українським підприємствам гірничої галузі. Підозрювані діяли умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи, що частина сплачених ними коштів за продукцію будуть використані для фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР».

Надалі спільники підготували митні документи на продукцію, забезпечили вантажний транспорт для її перевезення, подали в контролюючі ограни відповідну фінансову і податкову звітність від імені українських підприємств, здійснили банківські безготівкові перекази на рахунки постачальників.  

Слідством встановлено, що у період 2017 – 2022 років підозрюваними за придбану ливарну продукцію, виготовлену на тимчасово окупованій території під контролем терористичної організації «ДНР», перераховано понад 50 млн грн (113 млн російських рублів). 

Зокрема відомо, що на ТОВ «Дебальцівський завод металургійного машинобудування» на сьогодні здійснюється ремонт військової техніки збройних формувань рф. 

За вказане кримінальне правопорушення передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюється слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому за оперативного супроводу Управління СБУ у Вінницькій області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 950