Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2022

Олександр Бутович поінформував депутатів обласної ради про роботу прокуратури в умовах війни 

Керівник Вінницької обласної прокуратури Олександр Бутович 29 липня взяв участь у засіданні сесії Вінницької обласної Ради. Він виступив перед депутатами з інформацією про діяльність органів прокуратури регіону в першому півріччі 2022 року, зосередившись переважно на періоді воєнного стану.

Бутович наголосив, що з часу повномасштабного військового вторгнення російської федерації на територію України прокурори продовжували у повному обсязі виконувати свої конституційні функції та повноваження.

«Жоден прокурорський працівник, починаючи з 24 лютого цього року, не звільнився з органів прокуратури, не залишив територію держави та не перейшов на бік ворога. Навпаки – сьогодні 6 працівників увільнені від виконання службових обов’язків у зв’язку з призовом до лав Збройних сил України. Сини, чоловіки наших працівників беруть участь в бойових діях. Колектив долучається до ремонту та відправки на передову військової техніки й обладнання, на потреби ЗСУ із зарплат перераховано понад 2,7 млн грн, більше 50 працівників здали кров для потреб військових», – повідомив керівник прокуратури.

Він додав, що завдяки змінам у порядку зберігання речових доказів прокуратурою для підсилення оборонної здатності держави до Нацгвардії передано 4 авіаційні двигуни вартістю 25 млн грн; на потреби ЗСУ перераховані внесені у кримінальних провадженнях застави на загальну суму 1,2 млн грн; за клопотаннями прокурорів передано арештоване майно – патрони, гранати, понад 166 тис пачок цигарок; за клопотанням власників – три арештовані автомобілі.

Олександр Бутович підкреслив, що наразі основна увага прокурорів зосереджена на забезпеченні фіксації та розслідуванні злочинів, пов’язаних зі збройною агресією рф проти України. На особливому контролі перебувають досудові розслідування у кримінальних провадженнях за фактами ракетних обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури – телевежі, будинку побуту «Ювілейний», Будинку офіцерів у м. Вінниці, елеватора та станції електропостачання у м. Козятині. 

До суду вже передано 23 обвинувальні акти про злочини проти основ національної безпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. З них: 11 – за фактом державної зради, 8 – за фактом виправдування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, звеличення її учасників, 3 – за фактом участі в терористичній організації, 1 – за фактом несанкціонованого поширення інформації про розміщення ЗСУ.

Судом вже постановлено 8 вироків стосовно 8 громадян України, які перейшли на бік ворога та виконували бойові завдання держави-агресора. Зрадників засуджено до максимальної міри покарання – позбавлення волі строком на 15 років.

Крім того прокурорами обласної прокуратури, в межах магістральної справи Офісу Генерального прокурора, повідомлено про підозру 62-м депутатам державної думи російської федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч. 3 ст. 110 КК України). Російських високопосадовців оголошено в міжнародний розшук, судом їм обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою та направлено запити щодо розшуку активів, на які може бути накладено арешт з подальшою їх націоналізацією та спрямуванням на користь України. 

В умовах воєнного стану набули актуальності інші категорії кримінальних правопорушень, як-то: незаконне переправлення осіб через державний кордон України, ухилення від призову на військову службу, незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги та благодійних пожертв.

Загалом, з урахуванням правового режиму воєнного стану та завдяки скоординованій діяльності правоохоронних органів, на Вінниччині у першому півріччі цього року майже на 11 % зменшилася кількість облікованих кримінальних правопорушень (5329 проти 5962 торік); вчинено менше кримінальних правопорушень майже всіх категорій; на 43 % (з 116 до 65) зменшився рівень дитячої злочинності; на 45 % (з 103 до 56) – кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення; всі умисні вбивства (13), вчинені за пів року, розкриті. 

Вінницька обласна прокуратура є лідером у країні з питань  представництва інтересів держави в суді. За означений період сума пред’явлених прокурорами позовів становить понад 1,5 млрд грн – 3-тє місце в державі; задоволено позовів майже на таку ж суму. Реально виконано судові рішення (з урахуванням минулорічних) на 1,8 млрд грн (94,2 %) – 1-ше місце серед регіонів. 

Наприкінці виступу Олександр Бутович надав депутатам інформацію щодо їхніх звернень.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1452