Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.08.2021

Прокуратура виявила численні порушення прав в’язнів на охорону здоров'я

Вінницькою обласною прокуратурою на виконання завдання Офісу Генерального прокурора проведено перевірки щодо додержання вимог законодавства з питань медичного обслуговування засуджених, які відбувають покарання у виправних установах області, та осіб, взятих під варту, які утримуються в державній установі «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)».

За їх результатами із залученням спеціалістів територіальних закладів охорони здоров'я, Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Вінницькій області та Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області виявлено грубі порушення вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, затвердженого спільним наказом Міністерства юстиції України та Міністерства охорони здоров’я України          № 1348/5/572 від 15.08.2014, та інших нормативно-правових актів щодо незабезпечення надання належної медичної допомоги засудженим, лікувально-профілактичної та протиепідемічної роботи у медичних закладах філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області.

Перш за все, є суттєві зауваження до стану організації роботи закладів охорони здоров’я Філії щодо укомплектованості штату медичних працівників. Відсутність профілюючих лікарів унеможливлює надання своєчасної та якісної медичної допомоги засудженим, у тому числі проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів.

Виявлено численні порушення щодо своєчасності та повноти проведення первинного медичного огляду, медичного обстеження та профілактичних медичних оглядів, правильності їх фіксації у медичній документації.

Для прикладу, в державній установі «Ладижинська виправна колонія (№ 39)» новоприбулим засудженим працівниками медичної частини № 39 не проводиться флюорографічне обстеження. Також виявлено випадки непроведення засудженим у цій установі обов’язкових профілактичних медичних оглядів.

Працівниками медичної частини допущено численні випадки непроведення повного медичного обстеження та профілактичних медичних оглядів засуджених, які відбувають покарання в державній установі «Літинська виправна колонія (№ 123)», у тому числі флюорографічного обстеження.

Незважаючи на відсутність необхідного медичного обладнання чи профілюючих лікарів в медичних частинах всупереч вимогам законодавства необхідні лікарі територіальних закладів охорони здоров'я до обстеження засуджених не залучаються.

Виявлено порушення під час надання засудженим амбулаторної медичної допомоги. У Стрижавській багатопрофільній лікарні № 81 продовжують допускатись факти неналежного ведення медичної документації хворих засуджених, а також порушується порядок проведення профілактичних медичних оглядів та амбулаторного прийому хворих, не забезпечено проведення необхідних медичних досліджень з метою встановлення правильного діагнозу.

У свою чергу працівниками медичних частин № 39 та № 114 допущено порушення порядку зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів.

Реагуючи на виявлені порушення прав засуджених осіб на охорону здоров'я  органами Вінницької обласної прокуратури внесено 8 вказівок, у тому числі керівнику філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».

Крім того, у липні цього року виявлено факт отримання неправомірної вигоди в розмірі 3500 гривень лікарем Стрижавської багатопрофільної лікарні № 81 за надання дозволу засудженому, який відбуває покарання у  цій установі, отримувати і вживати лікарські засоби для проходження встановленого курсу лікування. Досудове розслідування за вказаним фактом триває.

 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1363