Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2021

Прокуратура в апеляційному порядку домоглася від ТЕС відшкодування 2,1 млн грн збитків, завданих довкіллю

За спільної наполегливої позиції Вінницької обласної прокуратури та Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Північно-західним апеляційним господарським судом задоволено позов прокуратури до теплової електричної станції щодо відшкодування збитків, завданих державі внаслідок самовільного водокористування.

У квітні 2020 року до Господарського суду Вінницької області подано позовну заяву прокурора в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Вінницькій області до ТЕС про стягнення понад 2,1 млн грн матеріальних збитків, завданих гідроелектростанцією, яка є частиною ТЕС, довкіллю внаслідок використання води без затверджених дозволом на спеціальне водокористування лімітів пропуску води через гідровузли.

У жовтні 2020 року рішенням Господарського суду Вінницької області в задоволенні позову прокуратури відмовлено. Не погоджуючись із рішенням, прокурор подав скаргу до Північно-західного апеляційного господарського суду, в якій просив скасувати його, обґрунтовуючи тим, що суд першої інстанції ненадав належної оцінки доказам у справі.

Зокрема, місцевий господарський суд не врахував, що у дозволі ТЕС не зазначено ліміту пропуску води через гідровузли та відсутній дозвіл одного з видів спеціального водокористування. Відтак протягом року підприємство використовувало воду понаднормово, завдавши таким чином державі збитків на суму понад 2,1 млн грн.

У лютому 2021 року Північно-західний апеляційний господарський суд задовольнив позов прокуратури до теплової електричної станції, зобов’язавши підприємство відшкодувати збитки в у повному обсязі.


Вінницька обласна прокуратура вживатиме заходів щодо реального виконання рішення суду.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1668