Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.12.2020

Прокуратура виявила численні порушення прав засуджених при направленні їх до виправних колоній

Вінницькою обласною прокуратурою проведено перевірку додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства та прав засуджених при їх направленні до виправних колоній для відбування призначеного судом покарання.

За результатами прокурорської перевірки встановлено численні порушення вимог ст. 87 Кримінально-виконавчого кодексу України щодо недотримання 10-денного строку направлення осіб, засуджених до позбавлення волі, для відбування покарання із слідчого ізолятора державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)» до виправних колоній з дня набрання вироком законної сили або з дня надходження із суду розпорядження про виконання вироку, який набрав законної сили.

Порушення набули системного характеру, однак залишаються поза увагою та реагування Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції та відповідної міжрегіональної комісії управління.

Вищевказані неправомірні дії посадових осіб не лише призводять до порушень щодо своєчасності направлення в місця позбавлення волі засуджених, а і до неналежного утримання останніх, так як сучасні умови перебування в слідчих ізоляторах визнані неналежними, які подекуди відповідають лише мінімальним санітарним вимогам та є об’єктивно гіршими за умови утримання у виправних колоніях різних рівнів безпеки, навіть враховуючи законодавчо встановлену мінімальну житлову площу (2,5 проти 4 метрів квадратних на одну особу).

Тривале безпідставне перебування вже засуджених осіб в слідчому ізоляторі штучно створює передумови до його перенаповнення та унеможливлює забезпечення належними умовами тримання осіб, узятих під варту.

З метою усунення виявлених порушень та вжиття заходів до недопущення їх в подальшому обласною прокуратурою внесено вказівку начальнику Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1548