Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2020

На Вінниччині виявлено нераціональне та протиправне використання державного майна та землі

За ініціативи Офісу Генерального прокурора на Вінниччині проведено перевірки установ Державної кримінально-виконавчої служби України (ДКВС) щодо законного та ефективного використання землі та державного майна.

У ході перевірки усіх пенітенціарних установ області виявлено численні порушення вимог закону пов’язаних з нераціональним та протиправним використанням державного майна та землі.

Так, за результатами перевірки однієї з місцевих прокуратур відкрито кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем. За версією слідства, службові особи державного підприємства при одній із установ виконання покарань області, всупереч інтересам служби, уклали договори про надання послуг, які фактично є договорами оренди індивідуально визначеного державного майна, без проведення його оцінки, чим завдали істотної шкоди державі, яка полягала у ненадходженні плати за його оренду понад 150 тис. гривень.

Також, іншою місцевою прокуратурою до ЄРДР внесені відомості за фактом протиправної передачі у користування одному із  підприємств  земельної ділянки площею близько  6 га яку, у порушення вимог земельного законодавства України, попередньо не вилучивши з користування однієї з виправних колоній області передали у користування разом із нерухомим майном установи виконання покарань.

Крім того, викрито факти передачі державних земель, які перебувають у віданні установ виконання покарань області у користування інших осіб з порушенням законодавчо-визначеної процедури та порядку.

Так, службовими особами трьох установ виконання покарань, під приводом здійснення спільного обробітку земель сількогосподарського призначення, що перебувають у їх постійному користуванні, фактично без оформлення договорів оренди, передано у використання окремих суб’єктів господарювання приватної форми власності 4 земельні ділянки загальною площею 257 га вартістю понад 30 млн гривень.

З метою повернення цих земель місцевою прокуратурою до Господарського суду Вінницької області направлено 4 позовні заяви з вимогами про визнання недійсними договорів про спільний обробіток та звільнення земельних ділянок. Зазначені позовні заяви  перебувають на розгляді у суді.

Усього, за підсумками проведених органами прокуратури області перевірок з цих питань, до ЄРДР внесено відомості про вчинення 2 кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 364 та 364-1 КК України, до суду направлено 4 позовні заяви щодо розірвання договорів про спільний обробіток земель площею 257 га вартістю понад 30 млн грн та їх повернення, а також внесено 7 вказівок з приводу обліку та державної реєстрації прав власності та користування на майно та земельні ділянки вартістю понад 100 млн грн, які перебувають на розгляді.

Робота на даному напрямі діяльності триває.
   
Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2031