Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2019

На Вінниччині прокуратура вживає заходи щодо відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілих від злочинів

Мета кримінального провадження полягає не лише в притягнені до відповідальності особи, яка  вчинила кримінальне правопорушення, а й в усуненні його наслідків, у тому числі на особу, яка вчинила злочин, крім загального обов’язку відшкодувати шкоду потерпілому від злочину, покладається також обов’язок відшкодувати закладу охорони здоров’я витрати на лікування потерпілого.

Зокрема, положеннями ст. 1166 ЦК України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Бершадською місцевою прокуратурою Вінницької області установлено, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилась у 2018 році,  потерпілому від злочину заподіяно тяжкі тілесні ушкодження.

За результатом розгляду кримінального провадження вироком Бершадського районного суду Вінницької області особу визнано винною у вчиненні злочину та призначено покарання у виді позбавлення волі, з позбавленням права керувати транспортними засобами.

Однак, цією особою не вжито жодних заходів щодо відшкодування витрат закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від даного злочину.

З урахуванням викладеного, керівником Бершадської місцевої прокуратури до місцевого суду скеровано позов в інтересах держави в особі Державної установи "Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова» Національної академії медичних наук України про відшкодування витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочину у сумі майже 260 тис. гривень, який наразі перебуває на розгляді.

Поряд із цим, рішеннями Тростянецького районного суду задоволено заяву керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах закладу охорони здоров’я на стаціонарне лікування осіб, потерпілих від кримінального правопорушення, на суму понад 7 тис. гривень.

Загалом, на даний час, у проваджені суду перебуває 7 позовів керівника Бершадської місцевої прокуратури про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, на суму 425 тис. гривень.


Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1735