Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.10.2019

Усі звернення, що надійшли до органів прокуратури Вінниччини, розглянуті

Особливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація права на звернення. Тому організація роботи з розгляду звернень, особистого прийому громадян, а також розгляд запитів на доступ до публічної інформації є одним із пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури Вінницької області, що забезпечує реалізацію конституційного права громадян на звернення до органів державної влади.

Зменшення обсягу повноважень органів прокуратури, зміна структури органів прокуратури та вжиті організаційні і практичні заходи, врегулювання порядку вирішення звернень у кримінальній та некримінальних сферах, сприяли зменшенню кількості звернень, які надійшли (на 16% - 6032 в 2019 проти 7221 у 2018) та розглянуті (на 16% - 4283 в 2019 та 5102 в 2018) органами прокуратури області упродовж 9 місяців поточного року.

Упродовж 2019 року  можливістю  подати звернення  за допомогою  телефону «гарячої лінії» скористалося  -  84 особи.

Ці звернення стосувалися різних питань, в основному щодо  порушень під час здійснення досудового розслідування по кримінальним провадженням;  порушень конституційних прав громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі;   неналежний розгляд звернень органами місцевого самоврядування  тощо.

З використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку упродовж поточного року до органів прокуратури області надійшло 183 звернення. Однак, враховуючи вимоги ст. 5 Закону України «Про звернення громадян», 36 звернень, які  були  оформленні з порушенням вимог законодавства про звернення громадян , повернуті заявникам для усунення порушень або залишено без розгляду як анонімні.

Характерними для звітного періоду стали  заяви представників громадських організацій  Громадська спілка «Аграрна сомооборона України», ГО «Філософія серця», ГО «Рада Громадської варти» та  ГО «Міжнародна ліга миру», від яких надійшла низка скарг про порушення вимог законодавства  при проведенні тендерних процедур,  нарахуваннях при оплаті за газопостачання, виборчого законодавства, тяганині по окремих резонансних кримінальних провадженнях тощо. Варто відмітити, що за результатами розгляду 2 заяв від зазначених суб’єктів внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочаті кримінальні провадження.

Законодавчі зміни  щодо звуження повноважень органів прокуратури не призвело до суттєвого зменшення кількості надходження звернень з питань нагляду за додержанням і застосуванням законодавства з питань оплати праці, соціального захисту, у сфері містобудівної діяльності, житлово-комунального господарства ( тарифи на комунальні послуги), землекористування, про звернення громадян тощо. Громадяни та представники юридичних осіб продовжують надсилати до органів прокуратури для розгляду звернення з цих питань, з вимогами поновити  їхні конституційні права у зв’язку з  неспроможністю здійснити це уповноваженими органами.  

У зв'язку з цим, 1737 звернень, або майже кожне третє з розглянутих, з відповідним роз'ясненням вимог чинного законодавства скеровано за належністю до органів державної влади, місцевого самоврядування, державного нагляду та контролю.

Кількість вирішених  звернень по області  зменшилась на 23,5% (3149 у 2018 проти 2408 в 2019). На 3% зменшилась кількість вирішених депутатських документів.

Характер вирішених звернень безпосередньо пов’язаний з покладеними на прокуратуру функціями.

Найбільше вирішених звернень стосувались питань досудового розслідування - 1352,  з питань участі у кримінальному провадженні   в суді – 43, 96 – з питань представництва інтересів громадян та держави в суді, 153 - з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства.

Незважаючи на те, що  питома вага задоволених звернень порівняно з вирішеними є невисокою і становить 1,7%, органи прокуратури області і надалі  продовжують поновлювати конституційні права громадян  під час розгляду їх обґрунтованих вимог. Зокрема, задоволено 42 звернення, в т. ч. 1 звернення народного депутата України. Із задоволених звернень, 20 отриманих на особистому прийомі, в т. ч.-  2 керівниками.

Зменшення кількості задоволених звернень пояснюється надходженням меншої кількості звернень, позбавленням органів прокуратури повноважень з нагляду за додержанням і застосуванням законів, зменшенням кола суб'єктів, в інтересах яких органи прокуратури застосовували заходи представницького характеру, змінами у процесуальному законодавстві тощо.

Незважаючи на обмеження повноважень прокурора щодо представництва інтересів держави в суді відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» кількість задоволених звернень з цих питань становить 23%  від усіх задоволених або – 10, що є найбільше по Україні.

За результатами розгляду 146 звернень прийнято рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і початку досудового розслідування. Із вказаної кількості  70 заяв з особистого прийому, в т. ч. числі – 21 з прийому керівників прокуратур.

Упродовж поточного року прокурорами органів прокуратури області прийнято на особистому прийомі 1767 письмових звернень громадян,  та надано 1359 – усних роз’яснень.

Особисто керівниками прокуратур усіх рівнів  прийнято 471 звернення,  з них 279 – письмових та  192 – усних. Прокурором області на особистому прийомі прийнято 70 громадян, у т. ч. 60 – з письмовими зверненнями та 10 – з усними.

Продовжується практика прийому громадян керівництвом прокуратури області по місцю праці та проживання з виїздом в райони та проведення прийомів із застосуванням електронної системи відеоконференц- або скайп-зв’язку. Усього упродовж поточного року керівництвом прокуратури області здійснено 35 таких прийомів, в т. ч. 7 з виїздами   в райони, 13 із застосуванням відеоконференц зв’язку та 15 виїздів до установ виконання покарань.

Відділом організації прийому громадян, розгляду звернень і запитів прокуратури області на офіційному сайті прокуратури області постійно здійснюється оприлюднення актуальної інформації з питань звернень та особистого прийому громадян. Під час виступів у засобах масової інформації надаються роз'яснення порядку вирішення питань, що належать до компетенції органів прокуратури, та вказуються можливі шляхи їх вирішення.

Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень і запитів прокуратури області

кількість переглядів: 1780