Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.08.2018

Постановлене з порушенням процесуального закону рішення скасовано

Органами прокуратури Вінницької області постійно вживаються заходи, спрямовані на виявлення та оскарження незаконних судових рішень, постановлених у справах, пов’язаних із виконанням вироків у кримінальних провадженнях.

Так, у лютому поточного року, Хмільницьким міськрайсудом розглядалась справа, за поданням місцевого органу пробації, про звільнення одного із засуджених від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням іспитового строку.

Відповідно до вимог статей  537 та 539 Кримінального процесуального кодексу України такі питання розглядаються судом за участю засудженого, його захисника, законного представника, прокурора. Однак останнього Хмільницький міськрайсуд у засідання не викликав. Розглянув без участі прокурора справу, суд задовольнив подання  органу пробації та звільнив засудженого від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням іспитового строку.

Виявивши таку незаконну ухвалу суду, Калинівською місцевою прокуратурою подано на неї апеляційну скаргу, яку Вінницьким апеляційним судом задоволено.

Апеляційний суд погодився з доводами  прокурора про порушення міськрайсудом вимог КПК України щодо розгляду справи без виклику та участі у ній прокурора, скасував оскаржувану ухвалу та направив справу на новий судовий розгляд у місцевий суд.

Таким чином,  завдяки принциповій позиції органів прокуратури, постановлене з порушенням процесуального закону рішення скасовано, при цьому моніторинг таких рішень триває.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2425