Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.02.2024

Відмивання 3,5 млн грн нелегальних коштів – у Вінниці викрито кібершахрая (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю м. Вінниці за фактами створення та розповсюдження шкідливих програмних засобів, несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем, комп'ютерних мереж, що призвело до витоку інформації, а також набуття майна злочинним шляхом (ч. 1 ст. 361-1, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 209 КК України).  

За даними слідства, 31-річний вінничанин, маючи спеціальні знання в галузі розробки та використання програмного забезпечення, упродовж 2021 – 2022 років незаконно поширював на тіньових (хакерських) форумах шкідливі програми для операційної системи Android.

Чоловік, залучаючи співучасників, здійснював так званий «фішинг» (електронне шахрайство) задля крадіжки персональних даних клієнтів закордонних банків та займався виведенням коштів у криптовалюті.

Внаслідок такого кібершахрайства підозрюваний незаконно набув та легалізував майже 3,5 млн грн, які витратив на власні потреби, у тому числі – придбання транспортних засобів преміумкласу.

За клопотанням прокурора ухвалою суду накладено арешт на автомобіль марки MERCEDES, з метою його подальшої спеціальної конфіскації.

Наразі судом щодо підозрюваного застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі 2 млн грн.

За скоєння інкримінованих кримінальних злочинів передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюється слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, за оперативного супроводу Управління протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 529