Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2024

Відомому російському акторові й депутату держдуми повідомлено про підозру 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури російському актору і депутату державної думи рф від партії «Нові люди» повідомлено про підозру у вчиненні низки злочинів проти України (ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ст. 436 КК України). 

За даними сторони обвинувачення, будучи публічною впливовою особою, артист у 2014 році підтримав анексію росіянами Криму та окупацію українських східних територій. У 2022 році він так само схвалив і підтримує наразі повномасштабне вторгнення російських збройних сил в Україну. 

У численних інтерв’ю для передових російських медіа він повторює, що «спецоперація» в Україні – це частина великого плану росії щодо «русского мира», який обов’язково має бути виконаним. 

Також підозрюваний наголошує на своїй безпосередній участі як політика у проведенні «сво», зокрема маючи на увазі своє голосування за визнання так званої незалежності квазіреспублік л/днр. Діяч вважає, що Україна здійснює «геноцид руских людей, которые восемь лет мучаются под обстрелами и бомбежками в Донбассе».  

За вказані злочини передбачено покарання до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Довідково: ч. 3 ст. 109 КК України – публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні, вчинені особою, яка є представником влади з використанням засобів масової інформації;

ч. 2 ст. 110 КК України – у публічних закликах до змін меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені особою, яка є представником влади; 
ст. 436 КК України – публічні заклики до агресивної війни. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 600