Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.01.2024

Виробили тисячі підроблених документів на 6,5 млн грн – повідомлено про підозру членам злочинної організації (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру двом організаторам та п'ятьом членам злочинної організації, які залучивши до протиправної діяльності неповнолітнього, здійснювали підроблення офіційних документів (ч. ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 199, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 15,  ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 304 КК України).

За даними слідства, двоє громадян України влітку 2023 року утворили та очолили злочинну організацію, члени якої виготовили більше 3800 підроблених офіційних документів (посвідчень водія, посвідок на постійне місце проживання, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів тощо), що містять незаконно одержані голографічні захисні елементи. 

Заявки на виготовлення фальшивок ділки приймали через месенджери. Ціна одного «документа» коливалася від 6 до 12 тис. грн. 

 

У ході розслідування доведено отримання членами злочинної організації  майже 6,5 млн грн від збуту підроблених документів, які вони надалі легалізували, у тому числі через криптогаманці. 

Спритники займалися незаконною діяльністю на території Вінницької, Львівської, Одеської, Харківської та Донецької областей, а готові підроблені документи розсилали замовникам поштою по всій території України.

Судами до підозрюваних застосовано запобіжні заходи у виді тримання під вартою з визначенням застави, яку вони внесли, і цілодобового домашнього арешту.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів перед судом, членам злочинної організації загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

  

Досудове розслідування здійснюється слідчими слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області за оперативного супроводу Вінницького управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України та Управління Служби безпеки у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 401