Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.01.2024

Усі запити на інформацію прокуратурою розглянуто

Органами обласної прокуратури, з метою забезпечення конституційного права громадян вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, в повному обсязі надається доступ до публічної інформації, розпорядником якої вона є.

Інформація, розпорядником якої є органи обласної прокуратури, міститься у відкритих джерелах, як-то на вебсайті обласної прокуратури (https://vin.gp.gov.ua/ua/index.html), Єдиному державному вебпорталі відкритих даних (https://data.gov.ua).

Органами прокуратури постійно здійснюється інформування про стан законності і правопорядку в регіоні  на сесіях Вінницької обласної та місцевих рад. Також  своєчасно та якісно оприлюднюється інформація в медіа про здобутки проведеної роботи та з резонансних питань.

Так, за 12 місяців 2023 року до органів обласної прокуратури надійшло 103 інформаційних запити (без дублетних), вирішено по суті 97 запитів, з яких 70 задоволено, на 17 надані роз’яснення вимог законодавства, у 10 випадках відмовлено у наданні інформації та документів, 6 запитів надіслано іншим розпорядникам.

У розрізі категорій запитувалася інформація з організаційно-розпорядчих питань – 11, з питань досудового розслідування – 21, з питань представництва інтересів держави в суді – 4, з інших питань – 38. Найбільша кількість запитів стосувалась кадрових питань – 23. Зокрема запитувачі цікавилися вакантними посадами прокурорів та держслужбовців в органах прокуратури, вимагали копії заяв та наказів обласної та окружних прокуратур, рішень кадрових комісій та автобіографій прокурорів.

На деякі запити з питань досудового розслідування запитувачам надавались роз’яснення, оскільки запитувана ними інформація стосувалась виконання вимог Кримінального процесуального кодексу України, а для її отримання передбачений спеціальний порядок доступу (ознайомлення) до інформації, створеної (одержаної) у ході досудового розслідування кримінального провадження – лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Окремим запитувачам відмовлено у наданні повної інформації, оскільки вони вимагали надати інформацію, яка містить відомості з обмеженим доступом або яку потрібно створювати. Для прикладу, запитувачі просили надати інформацію з обмеженим доступом, зокрема конфіденційну інформацію, що стосується інтересів третіх осіб, які не давали дозвіл на її розголошення або відомості щодо цивільного захисту та організації заходів переведення органів прокуратури на функціонування в умовах особливого періоду; роз’яснення вимог законодавства або інформацію та копії документів, які в органах прокуратури відсутні та не створювались.

Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» з 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан у зв’язку з військовою агресією російської федерації. Воєнний стан триває на цей час, а тому варто звернути увагу запитувачів на те, що згідно пункту 3 вищевказаного Указу, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, статтею 34 Конституції України, зокрема право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію), в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану,  насамперед для захисту інтересів національної безпеки, територіальної цілісності держави або громадського порядку.

З метою отримання повної та своєчасної інформації на запити, розпорядниками якої є органи прокуратури, запитувачам слід враховувати вимоги законодавства, а також судової практики з цих питань.

Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень та запитів
Вінницької обласної прокуратури

               

кількість переглядів: 638