Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.10.2023

Вінницькою обласною прокуратурою вивчено стан дотримання безпеки дорожнього руху та причин росту ДТП за участі дітей

В Україні суттєво зросла кількість дорожньо-транспортних прогод з дітьми. Нажаль, Вінниччина у цій сумній статистиці не є винятком. Від початку року в Україні у ДТП загинуло 136 дітей. На Вінниччині – 13.

Упродовж дев’яти місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року на території області кількість ДТП за участі дітей зросла на 54% (з 92 до 142). На 63% (з 109 до 178) збільшилася кількість ДТП з постраждалими за участю дітей.

Унаслідок ДТП травмовано 164 дитини, що на 59% більше ніж минулого року (103), загинуло 13 дітей проти 6 у минулому році, що є одним з найвищих показників по Україні.

Неповнолітніми цьогоріч вчинено 6 ДТП, внаслідок яких 3 дітей-водіїв транспортних засобів загинули.

Кожна десята ДТП за участі дітей вчинена водіями, які перебували у стані алкогольного сп’яніння.

Аналізом обставин виникнення ДТП, під час яких у січні-вересні 2023 року потерпіли діти, встановлено, що 25 пригод сталося внаслідок порушення вимог правил дорожнього руху дітьми-пішоходами, 40 ‒ неправильного виконання маневрів водіями транспортних засобів (обгону, випередження, повороту, розвороту, руху заднім ходом тощо), 8 ‒ недотримання водіями транспортних засобів безпечної дистанції руху та інтервалу, 53 ‒ недотримання водіями транспортних засобів безпечної швидкості руху, 9 ‒ порушень вимог правил дорожнього руху водіями транспортних засобів під час проїзду перехрестя, в тому числі регульованого світлофорами, 3 ‒ внаслідок виїзду транспортним засобом на прилеглу територію з подальшим наїздом на пішохода, 4 ‒ внаслідок наїзду транспортного засобу на перешкоду.

Унаслідок посилення кримінальної відповідальності водії отримують лише реальний строк позбавлення волі за вчинення ДТП в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

За наполегливої позиції ювенальних прокурорів місцеві суди області призначають покарання винуватцям ДТП за участі дітей з обов’язковим позбавленням права керувати транспортними засобами.

Разом із цим, чимала кількість ДТП сталася саме через незнання чи нехтування дітьми правил дорожнього руху.

З метою недопущення порушень прав дітей, забезпечення їх безпеки, а також мінімізації травмування внаслідок ДТП, ювенальними прокурорами області спільно з поліцейськими наразі проводяться у навчальних закладах спільні просвітницькі заходи щодо роз’яснення дітям правил дорожнього руху та наслідків їх недотримання.

Водночас ювенальні прокурори обласної прокуратури нагадують жителям області про необхідність посилення батьківського контролю за дітьми. Повторіть з дітьми правила дорожнього руху та наголосіть на їх неухильному дотриманні. Розкажіть дітям, як правильно та у яких місцях необхідно переходити дорогу, та нагадайте про те, які бувають наслідки у разі не дотримання цих елементарних правил дорожнього руху. Поясніть, що поїздки на мотоциклі, скутері, велосипеді чи самокаті завжди пов’язані із чималим ризиком для їх життя та здоров’я, а керування транспортними засобами без відповідного права керування – само по собі вже є адміністративним правопорушенням.

Лише спільними зусиллями ми можемо запобігти трагедіям на дорозі та забезпечити безпеку наших дітей.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 954