Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.10.2023

Затримано псевдоборців з корупцією – шахраї намагались отримати 20 тис. доларів під виглядом хабаря для вищих посадових осіб держави (ФОТО) 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у шахрайстві та підбурюванні до надання неправомірної вигоди двом особам, які видавали себе за представників антикорупційних органів влади (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369 КК України). 

За даними слідства, підозрювані є членами громадської організації, яка позиціонує свою діяльність як антикорупційну. Водночас чоловіки видавали себе за співробітників так званого Антикорупційного комітету при Верховній Раді України, «прикриваючись» підробленими посвідченнями, «клонованим» вебсайтом, юридичними адресами тощо. 

Саме у цьому «статусі» на початку жовтня підозрювані звернулися до керівниці однієї з установ м. Вінниці з пропозицією сприяння їй у просуванні по службі. За суму в 20 тис. доларів США «антикорупціонери» обіцяли нібито за допомогою службових осіб органів центральної влади скасувати наказ профільного міністерства, який перешкоджає їй бути призначеній на постійну посаду в установі.

Про незаконну пропозицію особа повідомила правоохоронні органи, та надалі, під час передачі зазначеної суми неправомірної вигоди, підозрювані були затримані.

На сьогодні їм повідомлено про підозру та судом щодо них застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

У кримінальному провадженні проводяться слідчі дії, спрямовані на всебічне дослідження обставин кримінального правопорушення.

За вказаний злочин передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюється слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Теруправління ДБР, розташованого у м. Хмельницькому, за оперативного супроводу УСБУ у Вінницькій області. 

Довідково: ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27 ч. 3 ст. 369 КК України – заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, у великих розмірах; підбурювання до надання неправомірної вигоди службовій особі, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

   

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 836