Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2023

Заснували радикальну проросійську організацію в Криму та сприяли окупації українських територій – повідомлено про підозру трьом спільникам 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у закликах до насильницької зміни конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні з використанням медіа та у змові з групою осіб громадянину російської федерації та двом громадянам України (ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110 КК України). 

За даними слідства, на початку 2000-х років росіянин спільно з двома українцями заснували в АР Крим на базі місцевої культурно-просвітницької громадської організації спілку радикального проросійського спрямування «Русская община «Соболь» (без реєстрації юридичної особи). Після нападу рф на Україну в 2014 році Європейський Союз включив цю організацію до санкційних списків, а уряд США визнав її терористичною. 

Члени «общіни» сприяли збройним силам російської федерації в анексії Криму та надалі – у бойових діях проти України. Особливо активно вони провадили інформаційну діяльність, яку здійснювали через підконтрольні медіа та власні сторінки на вебресурсах. На широку аудиторію організація видавала текстові й аудіовізуальні матеріали із закликами до захоплення території України та приєднання її частин до складу рф, а також пропаганду про так звану «сво» та її учасників – військовослужбовців рф. 

Зокрема навесні 2022 року організація поширила ідеологічну статтю «Рождение новой Таврической губернии» про підготовку «приєднання» Херсонщини й Запоріжжя до рф. У грудні того ж року – «исторический» нарис про Бахмут, засновниками якого пропагандисти називають російських царів. 

Протиправний зміст матеріалів підтверджено спеціальною експертизою.

За вчинення інкримінованих злочинів передбачено до 10 років позбавлення волі.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Довідково: – ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 109 КК України – публічні заклики  до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів  із закликами до вчинення таких дій вчинені з використанням засобів масової інформації, вчинені групою осіб за попередньою змовою;

– ч. 2 ст. 110 КК України – публічні заклики та розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 789