Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.10.2023

Право на доступ до інформації як елемент правового статусу особи

Право на доступ до інформації є конституційним правом людини, яке передбачене і гарантоване статтею 34 Конституції України, а саме – право кожного на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань; право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір.

До органів обласної прокуратури впродовж 9 місяців 2023 року надійшло 77 інформаційних запитів, що на 22 менше ніж за аналогічний період минулого року.

Зменшення загальної кількості запитів на отримання публічної інформації пов’язано з тим, що інформація, розпорядником якої є органи обласної прокуратури, міститься у відкритих джерелах, як-то на вебсайті обласної прокуратури та Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Також органами прокуратури постійно здійснюється інформування громадськості на сесіях Вінницької обласної та місцевих рад, своєчасне та якісне оприлюднення в медіа інформації  про проведену роботу та з резонансних питань.

По суті вирішено 71 запит, з них 48 задоволено, 12 надано роз’яснення, у 11 випадках відмовлено у наданні інформації.

Оскільки реалізація права на інформацію не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб органами прокуратури запитувачам обґрунтовано відмовлено у задоволенні 11 запитів. У 3-х випадках відмовлено в задоволені надання інформації на запити, оскільки вони своїм змістом є зверненнями та були розглянуті у порядку та строки, визначені Законом України «Про звернення громадян», у 7 (з них 5 стосувалися інформації щодо стану досудового розслідування) – не обґрунтовано, у чому полягає суспільний інтерес, його перевага над шкодою, яка може бути завдана досудовому розслідуванню та особі, поширенням таємниці досудового розслідування та конфіденційної інформації та 1 запит не відповідав вимогам ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

До прокуратури вищого рівня скеровано 1 запит, іншим розпорядникам – 3, оскільки органи прокуратури не володіють запитуваною інформацією.

Прокурорами Вінницької, Могилів-Подільської та Хмільницької окружних прокуратур розглянуто по суті 13 запитів, іншим розпорядникам інформації скеровано 2 запити. Іншими окружними прокуратурами у цьому році запити не розглядались.

З розглянутих по суті запитів найчастіше запитувалася інформація з організаційно-розпорядчих питань – 10, кадрових – 19, з питань досудового розслідування – 15, з питань представництва інтересів держави в суді – 3, з інших питань – 24.

У розрізі суб’єктів запитів на інформацію варто зазначити, що найбільше запитів надійшло від фізичних осіб – 54, юридичних осіб: представників ЗМІ – 3 та громадських організацій – 18.

Щодо способів надходження, то упродовж звітного періоду 43 запити надійшло електронною поштою, електронним обміном – 8, письмово – 12, на особистому прийомі подано 12 запитів.

Органи обласної прокуратури і надалі забезпечуватимуть доступ до публічної інформації у визначених законодавством межах, з дотриманням принципів відкритості та прозорості, своєчасного та повного оприлюднення публічної інформації, розпорядником якої вони є.

Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень та запитів

 

кількість переглядів: 796