Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.08.2023

Відкрито користувався російськими «Одноклассниками» та виправдовував війну рф в Україні – жителю Вінниччини повідомлено про підозру  

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури жителю м. Могилева-Подільського повідомлено про підозру у поширенні матеріалів, у яких містяться виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікації осіб, які здійснювали цю агресію (ч. 2 ст. 436-2 КК України). 

За даними слідства, підозрюваний є активним користувачем забороненої в Україні з 2017 року російської соціальної мережі «Одноклассники». Її чоловік використовував для особистого спілкування, а після 24.02.2022 ще й з ідеологічною метою. 

Так підозрюваний вподобав та поширив на своїй сторінці антиукраїнські матеріали з акаунтів «Антимайдан и нас 945000 с нами Правда и Бог!» та «Новороссия». Під виглядом «официальных сводок» у них легітимізується терористична організація «днр», яка «совместно с Вооруженными силами Российской Федерации продолжают освобождать от украинских оккупантов населённые пункты». Також публікації містили вигадану статистику бойових втрат обох сторін та скорботу за загиблими бойовиками у маріупольській кампанії. 

Згідно з висновком експертизи поширювані матеріали мають публічний характер і доступні широкому колу користувачів інтернету. 

За вказаний злочин передбачено покарання у виді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 3732