Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.10.2017

Прокуратурою Вінницької області, спільно з іншими правоохоронними органами, вжито ряд заходів щодо протидії гральному бізнесу

Особливе занепокоєння та тривогу суспільства викликає наявність на території окремих населених пунктів незаконного грального бізнесу. Потрапляючи в залежність від гри, людина не контролює своїх бажань, а стійкий потяг до виграшу провокує тотальне її розорення. Більш того, не маючи коштів на гру, така людина здатна на будь-які вчинки з метою їх отримання та продовження гри, в результаті чого збільшується кількість злочинів, вчинених гравцями, зокрема, крадіжок, грабежів, розбоїв, шахрайств та більш тяжких злочинів. Кожний четвертий з тих, хто програв, думає про самогубство. Деякі з них з часом вчиняють такі спроби.
Відповідно до Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні», який набрав чинності 25 червня 2009 року, така діяльність заборонена та встановлено кримінальну відповідальність за неї.
Після заборони власники такого бізнесу змінили способи та підходи до організації своїх закладів з метою уникнення відповідальності.
Так, у приміщеннях колишніх гральних автоматів та казино встановлюється комп’ютерна техніка з метою надання послуг азартної гри шляхом використання спеціального програмного забезпечення, а також через мережу Інтернет. На комп’ютерах встановлюється спеціальне програмне забезпечення – симулятори, що є точними копіями ігрових автоматів.
Тому, органами прокуратури Вінницької області спільно з Управлінням Державної фіскальної служби  та Національної поліції у регіоні, постійно вживаються заходи для протидії цьому негативному явищу.
На даний час, під процесуальним керівництвом органів прокуратури, слідчими відділами Національної поліції проводиться розслідування у 52 кримінальних провадженнях за фактами зайняття гральним бізнесом за ст. 203-2 Кримінального кодексу України.
Упродовж 2017 року за результатами проведених обшуків та інших слідчих (розшукових) дій припинено діяльність 49 гральних закладів, вилучено майже 800 комплектів грального обладнання.
Упродовж 2016-2017 років до суду скеровано 6 кримінальних проваджень вказаної категорії відносно 9 осіб.
Судовий розгляд у 2 кримінальних провадженнях завершено.
Так, 22.08.2017 Липовецьким районним судом  винесено обвинувальний вирок відносно жительки м. Липовець, яким останню визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 203-2 КК України (зайняття гральним бізнесом) та ч. 2 ст. 304 КК України (втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність, вчинене матір’ю). За результатами судового розгляду обвинувачену визнано винною та призначено остаточне покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. Водночас, з урахуванням визнання останньою вини, відсутності у неї судимостей та інших обставин, суд дійшов висновку, що виправлення засудженої можливе без ізоляції від суспільства та звільнив її від відбування призначеного покарання, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 рік.
Крім того, 03.05.2017 Барським районним судом винесено  обвинувальний вирок відносно організованої злочинної групи у складі 4 осіб, які упродовж 2014-2015 років організували функціонування 2 гральних закладів у м. Бар. Чітка координація розслідування вказаних злочинів працівниками галузевого відділу та своєчасне вжиття працівниками органів поліції Вінниччини у ході досудового розслідування цілого комплексу слідчо-оперативних заходів, слугувала встановленню кола осіб, причетних до скоєння злочинів, пред’явленню їм підозри та ухваленню стосовно них рішення судом у мінімально короткі строки – упродовж 37 днів. Вироком суду останніх оштрафовано на суму понад 500 тис гривень, які засудженими до державного бюджету сплачено у повному обсязі.
У решті кримінальних проваджень судовий розгляд триває.
Гравцям та їхнім родичам слід знати, що і самі особи, які беруть участь в організованих без дозволу азартних іграх на гроші, речі та інші цінності, можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності за статтею 181 КУпАП.
Активна робота правоохоронців на цьому напрямі продовжується! У разі наявності будь-якої інформації з цього приводу просимо звертатись до органів прокуратури та Національної поліції.

Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1741