Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.06.2016

У прокуратурі Вінницької області проведено семінар, на якому обговорено особливості кримінального провадження про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми та за їх участі, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини

     Питання додержання прав та законних інтересів дітей, які вступили в конфлікт з законом, постійно знаходиться в центрі уваги органів прокуратури Вінниччини.
Велике значення для профілактики злочинності серед підлітків має процесуальна діяльність органів досудового розслідування, судів, що здійснюють провадження щодо кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми чи за їх участю, адже правові заходи, які вони застосовують стосовно дітей, здатні запобігати вчиненню ними нових злочинів та сприяти їх виправленню.
Вiдповiдно до ст. 9 Конституцiї України чиннi мiжнароднi договори, згода на обов’язковiсть яких надана Верховною Радою України, є частиною нацiонального законодавства України.
Стаття 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» передбачає застосування судами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини як джерела права.
Чинним Кримінальним процесуальним кодексом України приписується, що принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.
Таке законодавче визнання обов’язкової юрисдикції Європейського суду з прав людини в усіх питаннях, що стосуються тлумачення і застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, зумовлює вивчення практики цього Суду та застосування національного законодавства з урахуванням позиції Європейського суду з прав людини.
    Про те, яким чином захищати права дітей, які вступили в конфлікт із законом, посилаючись не лише на нормативно-правові акти та підзаконні акти нашої держави, але й імплементовані українським Парламентом норми міжнародного законодавства, насамперед Європейського суду з прав людини, говорили на проведеному в прокуратурі області семінарі.
У його роботі взяли участь заступники керівників, прокурори місцевих прокуратур, відповідальні за напрям роботи щодо захисту прав і свобод дітей. Запрошено також було і представника суддівського корпусу палати у кримінальних справах апеляційного суду Вінницької області.
Відкриваючи семінар, заступник прокурора області Сергій Сухоребрий зауважив, що робота ювенальних прокурорів, як уособлення комплексного механізму захисту неповнолітніх, передусім тих, хто потрапив до сфери дії кримінального процесу, потребує постійного удосконалення. Саме з метою формування основних підходів щодо захисту прав неповнолітніх у розумінні практики Європейського суду з прав людини виникла потреба у проведенні даного навчального заходу.
Учасники зібрання детально розглянули проблеми втілення в життя правових позицій Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях, у т.ч. щодо неповнолітніх, при цьому особливу увагу звернуто на докази та доказування у кримінальному провадженні, а також питання підвищених вимог до дотримання розумних строків кримінального провадження щодо неповнолітніх чи за їх участю, порядок обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для зазначеної категорії осіб, дотримання права на захист та ряд інших.

Прес-служба прокуратури Вінницької області
кількість переглядів: 2166