Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.11.2021

Реформа прокуратури: хочеш щось змінити в державі, почни із себе 

До 30-ї річниці прокуратура України завершила реформу своїх органів. Ця реформа стала чи не найсуттєвішою за всю історію існування прокуратури. Її метою була докорінна зміна стандартів діяльності, переосмислення внутрішніх цінностей, організації роботи, підвищення суспільного авторитету і довіри.

Протягом 2021 року в органах прокуратури відбувалися динамічні процеси перезавантаження й оновлення. Водночас на належному рівні було забезпечено реалізацію конституційних функцій прокуратури, а на окремих напрямах – значно підвищено ефективність роботи. 

Як і будь-який процес трансформації, реформування відбувалося непросто – із внутрішніми системними викликами, із зовнішньою критикою. Перед керівництвом Офісу Генерального прокурора постало питання сформувати нові структурні підрозділи практично з нуля, керуючись абсолютно новими критеріями добору кадрів. 

З’ясувалося, що не всі прокурори відповідають заявленим критеріям, відтак дехто втратив посади. Бо завданням було не «закрити» посади кількісно, а добрати професіоналів з високим рівнем фахової підготовки, без корупційного «шлейфу», доброчесних.  
 
Зокрема на Вінниччині після реформування в семи окружних прокуратурах із 305 прокурорів залишилося 283, які успішно склали атестацію та пройшли перевірку доброчесності.  

Наразі – це та команда фахівців, які працюють на результат і, головне, на запит суспільства, яке хоче бачити прокурора вправним юристом і чесним захисником інтересів постраждалих. 

Лише відповідаючи цим запитам людей, прокуратура здобуде їхню довіру, а відтак – готовність до співпраці у розкритті злочинів, у притягненні винуватих до відповідальності. Тобто, сформується та синергія прокуратури та суспільства, якої нам, на жаль, на сьогодні не вистачає.

***
Вінницька обласна прокуратура в оновленому форматі працює трохи більше року, її структурні підрозділи – окружні прокуратури – 8 місяців. У масштабі органу влади це, нібито, мало, у практичному ж вимірі – це професійне процесуальне керівництво у тисячах кримінальних проваджень, якісна позовна робота, належне підтримання обвинувачення у суді та інше. 

Тут ми змушені говорити сухою мовою цифр, оскільки вона дозволяє лаконічно окреслити результати роботи, зокрема, в порівнянні було/стало. Так, за 10 місяців 2021 року на Вінниччині обліковано таку ж кількість кримінальних правопорушень, що й торік за аналогічний період – близько 9,5 тисяч. 

Водночас в області кращими стали результати розкриття кримінальних правопорушень – 66,5%, тоді як загалом по державі – 55%. Це, в тому числі, завдяки ефективній процесуальній роботі прокурорів. 

Зменшилася, у порівнянні з минулим роком, кількість кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я людини – на 6%, умисних тяжких тілесних ушкоджень – на 7,5%, на майже 16% зменшилося очевидних умисних вбивств (38 проти 45). 

Усі вчинені у 2021 році на території Вінниччини умисні вбивства розкрито за процесуального керівництва органів прокуратури області. Крім того розкрито умисне вбивство кількарічної давності. 

Значно менше обліковано всіх видів злочинів проти власності. Для прикладу, вимагань – на 37% (12 проти 19), шахрайств – на 20% (658 проти 820) грабежів – на 19% (113 проти 140), розбоїв – на понад 7% (25 проти 27). 

На третину зменшилося кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності, покращено ситуацію щодо порушень виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини, менше обліковано правопорушень проти громадської безпеки та безпеки виробництва, на 26% менше вчинено кримінальних правопорушень неповнолітніми або за їх участі. 

Звісно, це не той рівень законності і безпечності суспільства, до якого ми прагнемо, але цією роботою прокуратура формує і надалі формуватиме у людей чітке розуміння, що будь-який злочин буде викрито, а злочинець покараний. 

***
Крім заходів з протидії злочинності органи прокуратури Вінниччини ефективно реалізують конституційну функцію щодо представництва інтересів держави в суді. 

За 10 місяців 2021 року на їхній захист пред’явлено позовів на суму 1,4 млрд грн, судами задоволено на 740 млн грн. Наразі реально виконано судові рішення на 407 млн грн. 

За реагування прокурорів в області повернуто та попереджено незаконне вибуття 723 га земель (проти 224 га торік). Це означає, що громадам та державі повернуто у власність землю, майно, а в бюджети – кошти, які підуть на реалізацію інфраструктурних чи соціальних проєктів. 

У бюджетній сфері прокурорами пред’явлено позовів на 17 млн грн, з них судами задоволено – на 3,3 млн грн, реально виконано судових рішень на 1,1 млн грн. Серед них, зокрема, за результатами виявлених порушень під час проведення ремонтних робіт за бюджетні кошти, від заборгованості перед бюджетами за кредитами, від збитків, спричинених державі вчиненими кримінальними правопорушеннями.

Захист економічних інтересів держави від протиправних посягань й надалі залишатиметься серед пріоритетів у роботі прокуратури і правоохоронних органів загалом, адже будь-який бюджет – це кошти платників податків, які мають використовуватися раціонально і прозоро. 

Крім того, реалії сьогодення спонукають прокуратуру концентрувати увагу на ще донедавна нових напрямах, як-то кіберзлочиність, боротьба з домашнім і гендерно зумовленим насильством, злочини проти журналістів та громадських активістів.

***
Означені напрями роботи – це наша динаміка професійності, наше сьогодення і наші завдання на перспективу. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури 

кількість переглядів: 2385