Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.06.2015

Земельне питання

Прокурор області розповів, у яких районах земельні ділянки передавались у оренду всупереч законодавству



Про факти незаконного надання значних площ земель для ведення фермерського господарства розповів прокурор Вінницької області В'ячеслав Соколовий. Зокрема, через суд земельні ділянки повертались у власність на території Жмеринського, Літинського, Немирівського і Тульчинського районів.

- У травні нами заявлено позов до Жмеринського міськрайонного суду в інтересах держави в особі Вінницької обласної державної адміністрації та Головного управління Держземагентства про визнання недійсними розпорядження Жмеринської РДА щодо передачі у оренду 1377 гектарів земель для створення фермерського господарства, визнання недійсними 41 договору оренди землі, повернення 804 га землі вартістю майже 12 мільйонів грн.

Підставою звернення до суду слугувало те, що, порушуючи вимоги законодавства, земельні ділянки передавались не єдиним масивом та на підставі неналежних документів, - розповів прокурор Вінницької області В'ячеслав Соколовий. - У Літинському і Немирівському районах громадянам погоджено надання для ведення фермерського господарства земельних ділянок площею 175 га і 340 га вартістю 1 млн. і 4,3 млн.грн. відповідно. Однак, рішення про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у оренду приймались всупереч положень ст.7 Закону України "Про фермерське господарство" без урахування вимог щодо їх розташування єдиним масивом. Окрім того, у осіб, яким надавались такі дозволи, а у одному випадку навіть вже укладені договори оренди, відсутня відповідна сільськогосподарська техніка, яка б підтверджувала спроможність цих громадян обробляти великі площі земель.

Обидва позови задоволені судом, цим самим вдалось запобігти незаконному відчуженню земель сільськогосподарського призначення площею понад 500 га вартістю 5,3 млн.грн.

У суді вирішувалась і доля оренди землі площею понад 59 гектарів.

- За апеляційною скаргою прокуратури області рішенням апеляційного суду Вінницької області від 25.05.2015 скасовано рішення Тульчинського районного суду від 12.12.2014, яким задоволені позовні вимоги громадянина до Копіївської сільської ради про продовження строку дії договору оренди земельної ділянки водного об'єкту площею понад 59 га, - розповідає прокурор області. - Зокрема, суд першої інстанції із порушенням вимог Земельного кодексу України та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виніс рішення про продовження вказаного договору оренди без відповідного рішення органу місцевого самоврядування, тим самим фактично перейнявши на себе повноваження Копіївської сільської ради.

А от на території Бохоницької сільради, яка наразі приєднана до міста Вінниці, своєрідним сигналом правоохоронцям стала вирубка дерев.

- Одночасно нами встановлено, що рішеннями Бохоницької сільської ради упродовж 2014 року зазначену лісополосу передано у приватну власність для ведення особистого селянського господарства, а також для обслуговування та будівництва житлового будинку громадянам міста й області, - зауважує В'ячеслав Соколовий. - За цими фактами нами заявлено позови про скасування таких незаконних рішень сільської ради.

Загалом, із початку 2015 року за позовами прокуратури реально виконано суддівських рішень на понад 21 млн.грн., реально повернено 230 гектарів земель вартістю більш як 18 млн. грн.





Ірина ЖУК

Газета "Місто"
http://www.misto.vn.ua/ua/home/days/8342
кількість переглядів: 1904