Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.07.2014

Про кроки утвердження законності й правопорядку в регіоні – в інтерв’ю з прокурором Вінницької області В’ячеславом Соколовим

- В’ячеславе Петровичу, Вінниччина завжди славилась родючими землями, тому питання землі одне з актуальних. Що зроблено органами прокуратури в цьому напрямку?
- За втручання органів прокуратури Вінниччини, протягом поточного року попереджено незаконне надання 91 га земельних ділянок, а за рішеннями судів у справах за позовами прокурорів реально повернуто 408 га, до відповідальності притягнуто 115 посадовців органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, у тому числі - 47 посадових осіб органів державного контролю. Це якщо говорити мовою цифр.
Зупинимось на більш конкретних прикладах. Так, за позовом прокуратури, у власність громади Вендичанської селищної ради, що у Могилів-Подільському районі, повернено 12 га земель промислового призначення вартістю 6,7 млн. грн., які використовувало ТОВ «Хадера», порушуючи умови договору оренди.
Нами також попереджено й незаконне відчуження 20 га земельної ділянки сільськогосподарського призначення на Козятинщині.
Сьогодні перебуває в провадженні суду позов, заявлений прокуратурою, щодо визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки вартістю 10,5 млн. грн. у м. Вінниці в користування Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України. Як установлено, дану ділянку, яка належить до особливо цінних земель, вилучено з користування інституту в порушення Земельного кодексу України - без погодження Верховної Ради України.
За втручання прокуратури, рішенням суду задоволено позов прокурора про повернення в державну власність близько 88 га земель водного фонду Вінниччини. На сьогодні землі вартістю майже 22 млн. грн. одним із товариств, яке використовувало їх в порушення чинного законодавства, звільнені та віднині належатимуть громаді с. Великокиріївка Бершадського району.
Лише протягом шести місяців поточного року прокуратурою заявлено позовів на 28,5 млн. грн. Зокрема, територіальній громаді Бирлівської сільської ради Бершадського району повернено земельну ділянку авіаційного транспорту площею понад 28 га вартістю понад 300 тис. грн.

- Поряд із земельними не менш актуальні для сьогодення питання, які стосуються екологічної сфери. Чи виявляються порушення на цьому напрямку та як на них реагує прокуратура?
- Результатом нашої прискіпливої уваги до цієї сфери є 9 порушених кримінальних проваджень. На сьогодні 201 посадову особу, з яких 114 - службовці органів державного контролю, притягнуто до відповідальності та до бюджету відшкодовано понад 800 тис. грн.
Зокрема, закінчено досудове розслідування кримінального провадження за фактом зловживання повноваженнями посадовцями одного з приватних акціонерних товариств Вінниччини.
Як установлено слідством, керівники підприємства, з метою несплати платежів за утилізацію відходів, надали незаконну вказівку щодо складування будівельного сміття на земельній ділянці сільськогосподарського призначення на території Стрижавської селищної ради. Засміченням даної ділянки державним інтересам завдано збитків у сумі майже 73 тис. грн. Наразі, матеріали провадження розглядає суд.
Реагувала прокуратура й на незаконні забудови.
Так, на сьогодні в суді розглядається позов прокуратури щодо знесення самочинно збудованого ТОВ «Іскра» та ФОП «Ніжинська» комерційних приміщень в прибережній захисній смузі річки Південний Буг у с. Степашки Гайсинського району та звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок лісового фонду загальною площею 2 га.
За аналогічних підстав задоволено позов до ТОВ «Зелена справа», яке самочинно збудувало комерційний об’єкт на землях лісового фонду Побережненської сільської ради Вінницького району.

- На офіційному сайті прокуратури часто з’являються інформації, які стосуються захисту конституційних прав громадян. Чим можете похвалитися сьогодні?
- Захист прав людини є одним із пріоритетів у діяльності прокуратури. Особлива увага приділяється своєчасному одержанню винагороди за працю. Знову звернуся до цифр: за прокурорського втручання протягом поточного року виплачено понад 4 млн. грн. заборгованої заробітної плати, заявлено 130 позовів на суму 443 тис. грн., до відповідальності притягнуто 14 посадових осіб органів державної виконавчої влади, з яких 7 – працівники органів контролю.
Так, у травні прокуратурою відкриті кримінальні провадження за фактами умисної невиплати заробітної плати працівникам ТОВ «Діпроцивільпромбуд» та ВФ «Вінницька картографічна фабрика» державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» на суму 195 тис. грн. і 167 тис. грн. відповідно. Під час досудового розслідування посадовці підприємств заподіяні збитки відшкодували в повному обсязі. Тому обидва провадження направлено до суду із клопотаннями про звільнення осіб від кримінальної відповідальності. Це позитив, але постає риторичне запитання: «Чому кошти віднайшлись лише під загрозою бути засудженими?!».

- Досить часто з’являється інформація про тиск на підприємців з боку контролюючих органів. Чи проводить роботу в цьому напрямі прокуратура?
- Захист конституційних засад підприємницької діяльності не може бути другорядним при здійсненні наглядових функцій прокуратури. За результатами проведених у цій сфері перевірок внесено понад 40 документів прокурорського реагування й до відповідальності притягнуто 43 посадових особи.
Зокрема, проведеною прокуратурою області перевіркою встановлено безпідставне включення Інспекцією з питань захисту прав споживачів у Вінницькій області суб’єктів господарювання до плану перевірок. За результатами розгляду внесеного прокуратурою області подання до відповідальності притягнуто 4 службових особи інспекції.


- Діти - наше майбутнє, тому захист їх прав має бути першочерговим…
- Так, звичайно. І особливої уваги потребує захист прав дітей-сиріт та дітей, які залишені без батьківського піклування, а також дітей з сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах.
Протягом поточного року судами задоволено 7 майнових позовів прокурорів в інтересах дітей на суму 167 тис. грн. та реально виконано (з у рахуванням позовів минулих років) на 152 тис. грн.
Зокрема, прокурорською перевіркою виявлено порушення майнових прав сироти - вихованця Ситковецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату I-II ступенів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (Немирівський район).
Хлопець, залишившись у 2007 році сиротою, успадкував майно матері - земельну ділянку на території Дахталійської сільської ради Крижопільського району вартістю 76 тис. грн. і площею 2,8 га.
Разом з тим, права неповнолітнього на спадщину своєчасно, на жаль, не відстояв опікун. Внаслідок цього було пропущено строк звернення до державної нотаріальної контори для оформлення права власності на спадкове майно. Зважаючи на те, що він самостійно через свій вік неспроможний захистити свої права, прокуратурою району пред’явлено позов до суду про визнання за хлопцем права власності на вказану земельну ділянку.
Даний позов уже розглянутий і задоволений в повному обсязі.

Сьогодні наша держава проживає вкрай важкий період. І перед правоохоронцями, зокрема прокуратурою - як наглядовим відомством, стоїть низка невідкладних завдань. Для їх вирішення, утвердження законності та правопорядку ми докладаємо максимум зусиль.



Газета "Вінниччина"
http://vinnichina.info/article-1948

кількість переглядів: 17049