Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.05.2023

Шпигунам з рф повідомлено про підозру 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у шпигунстві громадянам російської федерації –заступнику начальника управління головного управління міжнародного військового співробітництва міністерства оборони рф та співробітнику міністерства фінансів рф (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114 КК України). 

За даними слідства, підозрювані з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, змовившись, почали працювати в інтересах спецслужб рф щодо збирання та передачі даних військового характеру з України. 

Будучи уродженцями України, вони шукали для цієї роботи людей серед своїх знайомих і вийшли на колишнього однокласника одного з них, який працював на підприємстві ДК «Укроборонпром» (стосовно нього обвинувальний акт за фактом державної зради вже скеровано до суду).

Останній погодився на пропозицію свого знайомого та у березні 2022 року, під час оборони Київщини, передав російському урядовцю деталізовані відомості про результати ракетних й артилерійських обстрілів столиці та околиць; інформацію про позиції, чисельність, маршрути пересування сил і засобів ЗСУ та інших українських військових формувань; адреси розташування блокпостів, інженерних укріплень, складів озброєння та про рух колон техніки з фотографіями та геомітками.

   

Отримані від колишнього однокласника дані співробітник російського мінфіну передавав своєму спільнику з міноборони рф, а там інформацію використовували для здійснення нових артилерійських та ракетно-бомбових ударів по українських позиціях. 

За даними слідства, окремі відомості, отримані підозрюваними через посередництво працівника українського оборонного підприємства, містили державну таємницю, відтак російські урядовці об’єктивно підозрюються у шпигунстві – збиранні з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам відомостей, що становлять державну таємницю, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 826