Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.04.2023

Прокуратура у Верховному Суді підтвердила право держави на землі НААН України площею 1229 га

Прокурори Офісу Генерального прокурора та Вінницької обласної прокуратури відстояли у судах усіх інстанцій право державної власності на землі дослідної станції Національної академії аграрних наук України.

Встановлено, що у 2016 році Агрономічна сільська рада Вінницького району своїм рішенням визнала таким, що втратив чинність державний акт дослідної станції на право постійного користування 1229 га землі сільськогосподарського призначення вартістю понад 300 млн грн, створивши для себе всі умови для безперешкодної передачі державної землі у приватну власність.

Представляючи інтереси держави, прокуратура у 2022 році звернулася з позовною заявою до Господарського суду Вінницької області та наполягала на відновленні права державної власності та права постійного користування землею НААН України. Оскільки такі землі є обмежено оборотоздатними та можуть вилучатись лише у виняткових випадках.

Господарський суд Вінницької області 29.07.2022 у задоволенні позову відмовив, а прокуратура оскаржила це рішення до суду апеляційної інстанції.

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.10.2022 апеляційну скаргу обласної прокуратури задоволено та незаконне рішення Агрономічної сільської ради скасовано.

Водночас на постанову суду апеляційної інстанції Вінницький національний аграрний університет подав касаційну скаргу, стверджуючи, що спірне рішення Агрономічної сільської ради не порушує інтереси держави.

Верховний Суд підтримав позицію прокуратури, касаційну скаргу ВНАУ залишив без задоволення, а постанову Північно-західного апеляційного господарського суду – без змін.

Прокуратура наголошує, що законність використання особливо цінних земель – є пріоритетним інтересом держави, на захист якого працюють органи прокуратури. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1093