Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2023

Звеличуєш ворога й закликаєш до зміни державного устрою – відповідаєш перед законом 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури 4-м жителям м. Вінниці повідомлено про підозру у поширенні матеріалів, у яких містяться виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікації осіб, які здійснювали цю агресію (ст. 436-2 КК України). Крім того, одній особі зі згаданих також інкримінується розповсюдження матеріалів з публічними закликами до захоплення державної влади (ст. 109 КК України) та ще одній – розповсюдження матеріалів з публічними закликами до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ст. 110 КК України).

Так, слідством встановлено, що подружжя з Вінниці понад десяток років є активними користувачами російської соціальної мережі «Одноклассники», де вони активно спілкувалися із росіянами. Після 24.02.2022 на своїх сторінках пара почала поширювати російську пропаганду про звільнення України від нацистів, про «гоніння» московського патріархату, фейкові матеріали про кадирівців-«миротворців», лідерів так званих л/днр та про очікування «русских мальчиков с победой». 

Ще одна вінничанка, крім поширення подібних матеріалів в інтернет-просторі, також публічно закликала до захоплення державної влади на чолі з чинним Президентом України, в тому числі у насильницький спосіб. 

Інший підозрюваний, окрім глорифікації загарбників, поширював публічні заклики про приєднання до Польщі частини українських територій, тобто – про зміну державного кордону України. 

Поширювані матеріали пройшли відповідну експертизу, за висновком якої їх визнано протиправними.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється Управлінням СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1305