Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.03.2023

За виправдовування збройної агресії росії судитимуть жителів Вінниччини 

Прокуратура спільно з органами правопорядку та безпеки систематично викриває злочини, які підривають інформаційну безпеку держави в умовах війни. Це, зокрема, стосується виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої 2014 року, глорифікації її учасників (ст. 436-2 КК України). 

Так, за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури у лютому цього року до суду передано 4 обвинувальні акти за вказаною статтею. Обвинуваченими є жителі Вінницької області, троє громадян України та один громадянин російської федерації, які у соціальних мережах (переважно в заборонених російських «Одноклассниках») протягом тривалого часу поширювали інформаційний контент проросійського спрямування.

Найпоширенішими наративами у розповсюджених на багатотисячну аудиторію матеріалах є, що росія не воює з Україною, а «захищает братский народ» від «неонацистов», «бандеровцев», НАТО та США на її території; що українська армія сама обстрілює свої міста і вбиває людей; що окуповані росією українські території є окремими республіками у складі рф.  

Також серед публічного контенту, який поширювали обвинувачені, чимало прославлянь російського військово-політичного керівництва та військовослужбовців.  

Зазначені матеріали, відповідно до висновку спеціальної експертизи, визнано протиправними.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалося Управлінням СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1134