Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.12.2022

Реконструкція вулиці Батозької у м. Вінниці – прокуратурою виявлено порушення законності фінансування робіт 

Виконання зобов’язань, укладених з порушенням законодавства у сфері публічних закупівель, призводить до нераціонального та неефективного використання бюджетних коштів, що не відповідає меті Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закону) та принципам, за якими мають здійснюватися публічні закупівлі, закріпленим у статті 5 Закону. Це в свою чергу негативно впливає на видаткову частину бюджету, а тому є порушенням економічних інтересів держави.

Місцевими засобами масової інформації неодноразово у 2022 році піднімались питання щодо зволікання з проведенням будівельних робіт на вулиці Батозькій у м. Вінниці та їх фактичне припинення з червня цього року.

Реагуючи на суспільний резонанс, прокуратура вивчила стан законності під час закупівель, здійснених органами місцевого самоврядування у 2021 році за бюджетні кошти. 

За результатами вивчення прокуратурою до суду подано позовну заяву до Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, а також до суб’єкта господарювання про визнання незаконним та скасування рішення тендерного комітету органу місцевого самоврядування, визнання недійсним договору на закупівлю робіт в сумі 175,6 млн грн та додаткових угод до нього.

Установлено, що тендерна документація щодо закупівлі робіт з реконструкції вул. Батозької, всупереч ст. ст. 22, 23 Закону, не містить інформації про якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, а саме: відповідну технічну специфікацію – детальний опис товарів, робіт, послуг, що закуповуються, у тому числі їхні технічні та якісні характеристики.

Замовником не вжито заходів щодо встановлення очікуваної вартості предмета закупівлі, як це передбачено Примірною методикою визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затвердженої наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020 № 275 (невідомо якої якості та в якій кількості мають бути використані матеріали для надання послуг, яка їх частина із загальної вартості закупівлі). 

Крім цього, всупереч ст. 16 Закону та п. п. 1.1, 5 Розділу «Інструкції з підготовки тендерної пропозиції», учасниками не надано довідок про наявність обладнання та матеріально-технічної бази, необхідних саме для виконання робіт, із зазначенням інформації про їхнє найменування, кількість, правові підстави використання, відомості про технічний стан.

Переможець цієї закупівлі всупереч основним принципам прозорості та відкритості публічної закупівлі, встановленим ст. 5 Закону, надав недостовірну інформацію в частині готовності та можливості самостійно, без залучення субпідрядників, виконати роботи за спірним договором закупівлі.

Так, в порушення ст. ст. 17, 19 Закону переможцем не тільки протиправно залучено субпідрядників на виконання робіт, а й в порушення ст. 22 Закону залучено їх до купівлі матеріалів (товарів), які необхідні для виконання останніми робіт із реконструкції цієї вулиці.

Як наслідок, нині вказана ділянка вулиці – це розбитий тротуар, щебінь замість асфальту та плити без трамвайних колій, рух громадського та приватного транспорту заборонений.

Окремо слід зауважити, що спірним договором встановлювались терміни виконання робіт з реконструкції вулиці до 30 жовтня 2022 року, однак надалі додатковою угодою цей строк продовжено на рік.

Також прокуратурою подано заяву про забезпечення позову шляхом заборони Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради проводити будь-які фінансові операції зі сплати коштів на користь товариства за договором та підписувати з ним акти приймання-передачі виконаних робіт.

Господарським судом Вінницької області відкрито провадження у справі (№ 902/828/22), втім прокуратурі у забезпеченні позову відмовлено.

Розгляд справи здійснюється суддею Тварковським А.А. Наступне судове засідання призначено на 31.01.2023.

Про результати розгляду буде повідомлено додатково.

Обставини згаданої реконструкції висвітлювались, зокрема, у публікаціях таких ЗМІ:
https://vn.20minut.ua/Podii/rekonstruktsiya-batozkoyi-u-vinnitsi-chomu-zupinili-y-koli-vidnovlyat--11681003.html
https://www.vinnitsa.info/news/u-vinnytsi-vidnovlyuyut-roboty-po-rekonstruktsiyi-vulytsi-batoz-koyi.html
https://www.vinnitsa.info/news/u-vinnytsi-prystupyly-do-remontu-vulytsi-batoz-ka-pryvatni-avto-pustyly-v-ob-yizd.html
https://suspilne.media/176935-rekonstrukcia-proiznoi-castini-ta-tramvajnih-kolij-u-vinnici-na-9-misaciv-perekrili-vulicu-batozku/
 
Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1709