Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2022

Збирали інформацію про ЗСУ та передавали ворогу – повідомлено про підозру трьом жителькам Торецька (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді трьом жителькам м. Торецька Донецької області, громадянкам України (ч. 2 ст. 111 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрювані (двоє 38-річних та 18-річна), проживаючи в м.Торецьку, де активно ведуться бойові дії країною-агресором, надали добровільну згоду на співпрацю з представниками рф. А саме – так званого «Горловского МГБ ДНР», представники якого беруть активну участь у бойових діях на боці росії та здійснюють збір інформації розвідувального характеру з метою її подальшого використання в інтересах проведення підривної діяльності проти України.

Так, жінки збирали та через посередника передавали представникам згаданого окупаційного органу інформацію про розташування та переміщення підрозділів Сил оборони України, які перебували на даному напрямку фронту, з можливістю ідентифікувати їх на місцевості, здійснювати коригування та нанесення вогневого ураження. 

Протиправні дії підозрюваних підтверджено їхніми текстовими та голосовими повідомленнями у месенджерах.

  

Відтак громадянки підозрюються у державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинене в умовах воєнного стану. 

За такий злочин передбачено покарання у виді 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 816