Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.12.2022

Позбавлення волі за виправдовування збройної агресії росії – засуджено двох вінничан 

Прокурорами Вінницької обласної прокуратури в суді доведено винуватість двох жителів м. Вінниці, громадян України у поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування та визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України (ч. ч. 1, 2 ст. 436-2 КК України), та у публічних закликах до агресивної війни, поширенні та публічному використанні символіки комуністичного тоталітарного режиму (ст. 436, ч. 1 ст. 436-1 КК України).

Слідством установлено, що засуджені після 24 лютого 2022 року з ідеологічних мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, в інтернет-мережі поширювали антиукраїнські матеріали з метою переконання користувачів у правомірності збройної агресії рф проти України. Для цього вони використовували заборонену російську соціальну мережу «Вконтакте», де були активними учасниками різних антиукраїнських груп. 

Так, в одному кримінальному провадженні 51-річний чоловік поширив у вільному доступі графічний матеріал із зображенням герба СРСР та написом «СССР проcыпайся!», що згідно з українським чинним законодавством є забороненою пропагандою комуністичного тоталітарного режиму. Крім того, у своїх постах вінничанин публічно закликав до ведення агресивної війни російської федерації проти України, використовуючи, для прикладу, звороти «Всей навалой задавить Киев…», «…быстро и показательно навести порядок на Донбассе…», «Бородатых на Донбасс отправили, нациков вырезать. Это правильное решение». 

В іншому випадку 54-річна вінничанка, користуючись контентом таких груп як «РОССИЯ/СВОДКИ ГЕНШТАБА/Z», «Сводки от ополчения Новороссии», поширювала публікації про те, що у 2014 році Україна на Донбасі вчинила «бойню по чеченскому сценарию», що «десантники зачистили от националистических подразделений поселок в пригороде Киева», що «на Украине есть биологические исследовательские лаборатории» і «российские военные могут пытаться взять их под контроль».

Відповідно до висновку експертиз, ці та інші публікації громадян містять публічне схвалення військової агресії рф проти України.

Відтак, за результатами розгляду обвинувальних актів та наданих прокурорами доказів, судом громадян визнано винуватими та засуджено до покарання у виді позбавлення волі: чоловіка – до 5 років, жінку – до 3-х. 

Вінницьким апеляційним судом вироки суду першої інстанції залишено без змін, та вони набули законної сили. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1119