Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2022

На Вінниччині судитимуть чергову прихильницю російської «спецоперації» 

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 72-річної жительки Тульчинського району, громадянки України, уродженки рф за обвинуваченням у поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію (ч. 2 ст. 436-2 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачена під час повномасштабного вторгнення росії на територію України створила особистий акаунт у забороненій соціальній мережі «Одноклассники» з метою публічного висловлення своєї проросійської позиції. 

Для прикладу, жінка публікувала світлини чоловіків у військовій формі російського зразка з текстами, у яких називала військовослужбовців країни-агресора «защитниками», «героями» та «освободителями».  

Також вона поширювала публікації зі спотвореною інформацією про оборону Маріуполя, полк «Азов», про те, що росія на українській території воює з «объединенными силами ЗАПАДА» та «неонацистами», від яких треба очищувати світ. 

Поширені обвинуваченою матеріали були доступні тисячам користувачів соцмережі. Відповідно до висновку спеціальної експертизи їхній зміст є протиправним. 

Санкція статті передбачає покарання у виді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 948