Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.11.2022

У Вінницькій обласній прокуратурі на контролі перебуває стан дотримання прав людини в установах виконання покарань

Вінницькою обласною прокуратурою в умовах воєнного стану продовжуються організовуватись регулярні перевірки дотримання прав засуджених та взятих під варту осіб в установах виконання покарань.

Перш за все, забезпечено реагування на порушення прав засуджених, у тому числі евакуйованих з інших областей до виправних колоній Вінницької області у зв'язку із повномасштабним вторгненням російської федерації, на належні матеріально-побутові умови тримання, у тому числі на норму площі, проведення з ними неналежної індивідуальної соціально-виховної роботи та незабезпечення постійного нагляду.

За втручання органів прокуратури з Ладижинської виправної колонії № 39 звільнено засудженого, який незаконно утримувався понад три місяці службовими особами цієї установи після відбуття строку покарання через невірне обрахування ними вказаного строку.

Виявлено випадки безпідставного застосування заходів стягнень до засуджених, у тому числі поміщення в дисциплінарний ізолятор. За результатами проведених перевірок виявлено понад 40 таких випадків, за втручання прокуратури права засуджених поновлено, у тому числі із дисциплінарних ізоляторів (карцеру) звільнено 5 осіб.

Основним проблемним питанням залишається потрапляння в охоронювану зону виправних установ заборонених предметів (перш за все мобільних телефонів), що негативно впливає на стан оперативної обстановки, а подекуди породжує конфліктні ситуації між засудженим та призводить до вчинення ними рецидивних злочинів.

Так, упродовж цього року у засуджених та взятих під варту осіб, які утримуються у слідчому ізоляторі державної установи «Вінницька виправна колонія (№ 1)», вилучено понад 300 мобільних телефонів та зареєстровано 3 кримінальні провадження за фактами вчинення ними шахрайства за допомогою мобільних телефонів.

Усього реагуючи на порушення прав засуджених та взятих під варту осіб в установах виконання покарань органами Вінницької обласної прокуратури розпочато 10 кримінальних проваджень та внесено 145 вказівок.

Наразі в установах виконання покарань Вінницької області утримується понад 2200 засуджених та 680 взятих під варту осіб.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1116