Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.11.2022

За глорифікацію російської агресії – неминуче покарання: висунуто обвинувачення двом жителям області 

Вінницькою обласною прокуратурою до суду скеровано обвинувальні акти стосовно двох 56-річних жителів Вінницької області, громадян України за обвинуваченням у виправдовуванні збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, поширенні матеріалів, у яких міститься глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію (ст. 436-2 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачені, маючи активну проросійську позицію, поширювали в інтернет-мережі та в месенджерах російські наративи, звеличуючи країну-агресора та спотворюючи українські реалії. 

Так, один з обвинувачених поширював міф про «укронацистов», для боротьби з якими у нього «на Россию вся надежда». Також він чекав «генерального сражения за Донбасс», у якому бажав перемоги росії.

Інший фігурант у забороненій в Україні соціальній мережі «Одноклассники» дякував російським військовослужбовцям, які «в освобожденном Мелитополе зажгли вечний огонь, который последние 7 лет был потушен с подачи укронацистов». Також чоловік систематично публікував відеозаписи військових рф, які розповідали, як «уничтожают украинских боевиков», звеличував рамзана кадирова та поширював міфи про війну росії з НАТО, «укробандерфашистов» тощо. 

Протиправний зміст згаданих повідомлень та публікацій підтверджено спеціальною експертизою. 

За вчинення інкримінованих злочинів передбачено позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 983