Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.10.2022

Поновлення прав громадян за результатами вирішення звернень

Статтею 40 Конституції України зазначено, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Слід відмітити, що органами прокуратури розглядаються всі звернення (скарги, заяви, листи, звернення та запити народних депутатів України, комітетів Верховної Ради України, тимчасових спеціальних та слідчих комісій Верховної Ради України, звернення та запити депутатів місцевих рад, адвокатські запити, а також інші звернення громадян і юридичних осіб, у тому числі процесуального характеру), які оформленні належним чином та потребують надання відповіді.

На виконання вимог законодавства органами обласної прокуратури упродовж 9 місяців цього року розглянуто 4475 звернень, з яких 2734 вирішено по суті, 733 – направлено до інших відомств.

Вирішено 119 звернень осіб з інвалідністю внаслідок війни,10 – учасників бойових дій, 32 звернення народних депутатів України, 18 – депутатів місцевих рад, 91 запит адвокатів та 333 клопотання в межах кримінального провадження.

За результатами розгляду 561 звернення прийнято рішення про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку досудового розслідування, з них за 2 зверненнями народних депутатів України, 4 – депутатів місцевих рад, 9 – осіб з інвалідністю внаслідок війни та 2 – учасників бойових дій.

Варто відмітити, що за результатами розгляду 37 звернень внутрішньо переміщених осіб та представників підприємств внесені відомості до ЄРДР і розпочаті кримінальні провадження за фактами знищення, пошкодження, крадіжки майна, безвісного зникнення та смерті громадян внаслідок збройної агресії російської федерації.

Також розглянуто 22 повідомлення, які надійшли через платформу збору доказів злочинів warcrimes.gov.ua.

На сьогодні із кримінальних проваджень, розпочатих за заявами громадян, більше 20 особам вручені письмові повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 122, 125, 126-1, 201-2, 246, 336, 354, 368-3 КК України, та стосовно 21 – обвинувальні акти направлені до суду для розгляду по суті.
Так, прокурорами однієї з окружних прокуратур області прийнято рішення про внесення відомостей до ЄРДР за заявою громадянина щодо вимагання неправомірної вигоди у розмірі 22 тис. грн керівником товариства за надання дозволу на купівлю нерухомого майна, що належить юридичній особі.

За результатами досудового розслідування обвинувальний акт направлено для розгляду по суті до суду, вироком якого особу визнано винною та призначено покарання у межах санкції статті особливої частини Кримінального кодексу України.

В іншому випадку, за результатами розгляду обласною прокуратурою заяви щодо неприбуття на службу без поважних причин під час військового стану військовослужбовців стрілецької роти (резервної) військової частини 3008 Національної гвардії України, прокурорами прийнято рішення про внесення відомостей до ЄРДР за ст. 336 КК України. За результатами досудового розслідування обвинувальні акти відносно 12-х осіб направлені до суду для розгляду по суті.

За результатами розгляду повідомлення про незаконну порубку дерев та чагарників на земельній ділянці комунальної власності з лісовими насадженнями, що спричинило збитки в розмірі понад 70 тис. грн, прокурорами окружної прокуратури прийнято рішення про внесення відомостей до ЄРДР за ч. 1 ст. 246 КК України. За результатами досудового розслідування обвинувальний акт також направлено до суду для розгляду по суті.

Одним з основних критеріїв оцінки ефективності діяльності на напрямі вирішення звернень є реальне поновлення порушених прав громадян, яке можна досягти шляхом об’єктивного, всебічного і своєчасного розгляду звернень.

Захист, у межах прокурорської компетенції прав і свобод громадян, здійснюється на засадах їх рівності перед законом і є одним з основних принципів організації діяльності прокуратури.

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 941