Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.10.2022

Суд задовольнив позов прокурора про повернення земельної ділянки навчального закладу площею 2,43 га вартістю майже 1,6 млн грн із комунальної до державної власності

Господарський суд Вінницької області задовольнив позов заступника керівника Вінницької обласної прокуратури про витребування на користь держави з незаконного володіння Вороновицької селищної ради 2-х земельних ділянок для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти, загальною площею 2,43 га, вартістю майже 1,6 млн грн та повернення їх із комунальної до державної власності.

Прокуратурою встановлено, що земельні ділянки вибули з державної до комунальної власності в порушення вимог п. 4 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», яким передбачено, що у державній власності залишаються розташовані в межах населених пунктів земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна державної власності, які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ.

Так, на зазначених земельних ділянках розташовані будівлі та споруди державного навчального закладу – Професійно-технічного училища № 14 смт Вороновиця, засновником якого є Міністерство освіти і науки України. Тому всі об’єкти нерухомого майна, які перебувають у користуванні закладу освіти, згідно із законом, є державною власністю.

На цей час рішення суду набрало законної сили. Вінницькою обласною прокуратурою, як стороною виконавчого провадження, організовано його виконання та повернення земельної ділянки у державну власність.

Зазначимо, що органами прокуратури області у 2022 році пред’явлено 3 позовних заяви щодо повернення з комунальної до державної власності 6 земельних ділянок вартістю понад 20 млн грн.

Обласна прокуратура наголошує, що згідно з ч. 2 ст. 117 Земельного кодексу України до земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність, належать, серед інших, земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна державної власності.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1317