Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.10.2022

Усі запити на інформацію, що надійшли до прокуратури, розглянуто

Органами обласної прокуратури, з метою забезпечення конституційного права громадян вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, гарантується доступ до публічної інформації, розпорядником якої вона є.

Під час надання інформації прокурорами враховуються вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон) та судова практика у спорах щодо забезпечення права особи на доступ до публічної інформації.

Так, за 9 місяців цього року до органів обласної прокуратури надійшло 99 інформаційних запитів, вирішено по суті 85 запитів, з яких 63 задоволено та у 22 роз’яснено вимоги законодавства, 9 запитів надіслано іншим розпорядникам.

Із розглянутих по суті запитів (85) найчастіше по області запитувалася інформація з питань досудового розслідування – 41, кадрових питань – 24, 1 – підтримання публічного обвинувачення, 2 – представництва інтересів держави в суді та 17 – з інших питань.

За результатом розгляду 14 запитів з питань досудового розслідування запитувачам інформації надавались роз’яснення, оскільки запитувана ними інформація стосувалась виконання вимог Кримінального процесуального кодексу України, а відтак для її отримання ст. 222 КПК України передбачений спеціальний порядок доступу (ознайомлення) до інформації, створеної (одержаної) у ході досудового розслідування кримінального провадження – лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Окремим запитувачам за запитами з кадрових питань відмовлено в наданні повної інформації та надано роз’яснення, оскільки запитувана інформація стосувалась надання персональних даних працівників органів прокуратури, відомостей про їх сімейний стан, інформації, що містилась в автобіографіях. Вимогами ч. 2 ст. 7 Закону передбачено, що при потребі отримати конфіденційні відомості відносно конкретної фізичної особи запитувач повинен обов’язково обґрунтувати свій запит щодо суспільного інтересу (національної безпеки, економічного добробуту та прав людини) у розголошенні інформації.

Предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов'язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

Так, наприклад, інформація може вважатись суспільно необхідною, якщо її поширення сприяє дискусії з питань, що хвилюють суспільство чи його частину, посиленню підзвітності і підконтрольності влади суспільству загалом, контролю за надходженням та витрачанням публічних коштів, розпорядженням державним або комунальним майном, розподіленням соціальних благ, запобіганню розтраті, привласненню публічних коштів і майна, запобіганню незаконному особистому збагаченню публічних службовців, захисту навколишнього середовища, виявленню завданої або можливої шкоди екології, виявленню ризиків для здоров'я людей, для громадської безпеки і порядку, запобігання їм та їх наслідкам тощо.

Підставами направлення запитів іншим розпорядникам є те, що запитувачі зверталисяся з вимогами надання інформації, якою органи прокуратури не володіють (із земельних питань, спадкового майна, не є учасниками кримінальних проваджень), а тому під час підготовки інформаційних запитів громадянам слід враховувати вимоги ч. 1 ст. 19 Закону, відповідно до якої запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» з 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан у зв’язку з військовою агресією російської федерації. Воєнний стан триває на цей час, а тому, згідно пункту 3 вищевказаного Указу, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені, статтею 34 Конституції України, зокрема право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію), в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

Через військову агресію російської федерації проти України розголошення публічної інформації щодо діяльності органів державної влади, їхніх працівників, в тому числі щодо працівників органів прокуратури  (кількості, посад, прізвищ, імен, по батькові ) може становити небезпеку їх життю та здоров'ю, бути загрозою національній безпеці, а тому підлягає обмеженню в силу згаданих вимог Закону.

З метою належного розгляду запитів та отримання публічної інформації, розпорядниками якої є органи прокуратури, запитувачам слід враховувати вимоги законодавства, а також судової практики з цих питань.

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 237