Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.08.2022

Прокурором Вінницької обласної прокуратури до суду передано обвинувальний акт стосовно членів організованої групи, які шахрайським шляхом заволоділи коштами мешканців різних регіонів України

Прокурором Вінницької обласної прокуратури до Вінницького міського суду передано обвинувальний акт стосовно організатора та двох членів організованої групи, які шляхом обману заволоділи коштами мешканців різних регіонів України  на суму понад 129 тис. грн та несанкціоновано втрутилися в роботу електронних комунікаційних мереж, що призвело до витоку, підробки, блокування інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації (ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 361 КК України).

За даними слідства, члени організованої злочинної групи, відбуваючи покарання в одній з установ виконання покарань Вінниччини, використовуючи наявну у мобільних додатках миттєвого обміну повідомленнями інформацію про анкетні дані потерпілих, по черзі телефонували їм представляючись працівниками різних структурних підрозділів банківських установ, вводили в оману, повідомляючи про спроби іншими особами здійснення несанкціонованого зняття коштів з їх карткових рахунків та пропонували запобігти цим спробам шляхом зняття і перерахування цих коштів на інші рахунки банку, які насправді були підконтрольні членам злочинного угруповання. Введені в оману потерпілі, з метою запобігти цим спробам зняли 129 тис. 560 грн із власних банківських рахунків та перерахували їх на банківські рахунки, підконтрольні членам злочинного угруповання.

Крім того, члени злочинного угруповання ввівши одного з потерпілих в оману отримали його персональну банківську інформацію та шляхом застосування електронно-обчислювальної техніки, через Інтернет авторизувалися в автоматизованій системі додатку банку, де ввели його особисті дані та змінили попередні логін, пароль акаунту і, таким чином отримали доступ до інформації за банківськими рахунками потерпілого, порушили встановлений порядок маршрутизації зазначеної інформації, оскільки SMS-повідомлення, дзвінки служби безпеки банку та інша інформація про дії за рахунками потерпілого надсилалися на інший підконтрольний обвинуваченим мобільний номер телефону.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів перед судом, особам загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 872