Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.08.2022

З незаконної приватної власності громаді повернуто гідротехнічні споруди вартістю 58 млн грн 

Хмільницькою окружною прокуратурою забезпечено виконання рішення Калинівського районного суду про скасування державної реєстрації права власності на 5 гідротехнічних споруд вартістю понад 58 млн грн на території Іванівської громади Хмільницького району. 

Установлено, що у 2014 році під час розпаювання майна одного з колективних сільськогосподарських підприємств до переліку майна, що підлягає паюванню, безпідставно було включено зазначені гідротехнічні споруди. Це суперечить постанові Кабінету Міністрів України «Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки», відповідно до якої не підлягає паюванню, зокрема майно, яке неможливо виділити в натурі в рахунок майнового паю, у тому числі гідротехнічні споруди.

Крім того, за змістом ст. 6 Водного кодексу, ст. 1 Закону «Про аквакультуру» гідротехнічні споруди призначені для управління водними ресурсами. Закон визначає існування гідротехнічних споруд у складі єдиного майнового комплексу з водним об’єктом. 

Гідротехнічні споруди формують водні об’єкти та впливають на режими їх використання, а тому власник гідроспоруди, контролюючи її діяльність, отримує можливість позаконкурентно набувати право користування й на самі водні об’єкти. 

Врахувавши означені доводи прокурора, суд своїм рішення визнав такі дії незаконними та скасував державну реєстрацію права власності на гідротехнічні споруди. На його підставі внесено відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права власності.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1211