Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.07.2022

В обласній прокуратурі обговорили результати роботи за І півріччя 2022 року – злочини війни та національна безпека у пріоритеті

Під головуванням керівника Вінницької обласної прокуратури Олександра Бутовича 20 липня відбулася оперативна нарада за підсумками роботи відомства у першому півріччі 2022 року. 

У заході взяли участь перший заступник керівника обласної прокуратури Василь Гайворон, заступники керівника Олександр Смуригін та Олександр Гурін, начальники структурних підрозділів апарату обласної прокуратури та керівники окружних прокуратур у режимі відеоконференцзв’язку.

Олександр Бутович відзначив результативність роботи прокуратури, незважаючи на те, що війна в Україні внесла значні зміни в умови та особливості прокурорської діяльності, втім прокуратурою належним чином забезпечено виконання покладених законом функцій і завдань.

Вже п’ятий місяць пріоритетним напрямом у роботі прокуратури є злочини війни та національна безпека. За цей період галузевим відділом прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 424 кримінальних провадженнях, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України.

Наразі за результатами досудового розслідування закінчено 38 кримінальних проваджень, 23 – з направленням до суду обвинувального акта за статтями про державну зраду, виправдовування війни росії проти України, пропаганда проросійської ідеології. Наразі судом постановлено 9 вироків. 

Загалом за І півріччя цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року загальна кількість облікованих кримінальних правопорушень в регіоні зменшилася на 10,6 % (5329 проти 5962). Також вчинено менше кримінальних правопорушень майже усіх категорій.

Завдяки вжитим координаційним та наглядовим заходам зменшився рівень дитячої злочинності на 42,2% (з 116 до 67 кримінальних правопорушень), а кількість неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення, на 44,7% (з 103 до 57 осіб).

Водночас керівник прокуратури наголосив на посиленні роботи прокурорів щодо злочинів, пов’язаних з ухилянням від призову на військову службу під час мобілізації, незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, незаконного переправлення осіб через державний кордон України, виявлення, розкриття та розслідування фактів державної зради, злочинів, вчинених організованими групами і злочинними організаціями, в тому числі з використанням зброї. 

Не залишається поза увагою сфера земельних правовідносин, охорони довкілля та використання надр, економічні злочини та кібербезпека. 

Ці напрями зафіксовані у відповідному рішенні наради з визначенням конкретних заходів, спрямованих на їх ефективну реалізацію. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1234