Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.06.2022

Унікальну Михайлівську церкву XVIII ст. занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України – задоволено позов прокуратури (ФОТО)

Вінницьким окружним адміністративним судом задоволено позов Гайсинської окружної прокуратури в інтересах держави до Дашівської селищної ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання виконати вимоги чинного законодавства України щодо подання пропозицій органу охорони культурної спадщини про занесення об’єкта культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Йдеться про Михайлівську церкву в селищі Дашів Гайсинського району, побудовану 1764 року в стилі українського бароко, без жодного цвяха. Унікальний п’ятикупольний храм занесений до переліку пам’яток дерев’яного зодчества ЮНЕСКО та до обласного переліку «Перлини Вінниччини» як кращий твір подільської школи цього різновиду архітектури. 

Попри намагання радянського режиму перед Другою світовою війною перетворити унікальну споруду на господарські приміщення, Михайлівська церква вціліла та зберегла свою автентичність.

На сьогодні вона має не лише культове значення, а й всезагальну історичну, архітектурну та культурну цінність. Такі об’єкти, відповідно до закону України «Про охорону культурної спадщини», підлягають обов’язковому занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України для забезпечення державою їх збереження, утримання, запобігання руйнуванню тощо. 

Оскільки орган місцевого самоврядування вчасно не забезпечив виконання цієї норми закону, прокуратура у судовому порядку захистила інтереси держави в сфері культурної спадщини. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1465